De ander die anders is

Bijna niets zo leuk om op televisie naar te kijken als mensen die ruzie hebben. Frans Bromet dankt er het succes van zijn programma Buren aan, maar we kennen deze meest pure vorm van emotie-tv natuurlijk al sinds Laurel & Hardy en Tom & Jerry. Het BBC-programma Living with the Enemy belooft dus dikke pret. Daarin, zo meldt het persbericht, `worden mensen met zeer tegengestelde ideeën en opvattingen een week lang met elkaar opgescheept', hetgeen leidt tot `verhitte discussies, gevoelens van pure wanhoop, frustratie en totale onmacht'. Smullen!

Maar dat valt tegen.

De eerste aflevering die de RVU vanavond uitzendt, is nogal mat. Een dame van in de vijftig, conservatief gemeenteraadslid, gaat wonen op het terrein van een groep jonge woonwagenbewoners met felgekleurde dreadlocks en vol piercings. Aan het eind van de week zijn haar opvattingen niet veranderd. ,,Dat we deze mensen kinderen laten krijgen en toestaan dat ze die zo laten opgroeien is een absolute tragedie'', is haar mening. Maar de woonwagenbewoners blijven hartstikke lief.

De uitzending past wel perfect bij het thema van de herdenkingen van vandaag en gisteren. Bij Jeltje van Nieuwenhoven die op de Dam staat en vraagt begrip te hebben voor `de ander die anders is'. Kijkende naar Living with the Enemy vraag je je af of dat ooit mogelijk zal zijn.

De Britse dame lijkt haar best te doen. Ze verruilt haar witte blouse voor trui en windjack, leert een houtkachel aan te steken, doet chagrijnig haar behoefte op een emmer, maar ze leert helemaal niets te begrijpen van de woonwagenbewoners. Hoewel de kijker wordt overtuigd dat deze mensen er echt bewust voor hebben gekozen om zo te leven, zit de dame aan het eind van het programma gewoon weer thuis. Roodgestifte stiff upper lip; klaar, zegt ze, om zich verder te verzetten tegen de woonwagenkampen.

Toch kun je ook voor haar begrip opbrengen. Ze houdt echt van de kampkinderen, dat zie je, en als haar man onverwacht op bezoek komt, omhelst ze hem alsof ze hem pas kent. Er is geen goed, er is geen kwaad; er zijn alleen maar mensen.

Mensen die zo diep niet na willen denken komen de volgende afleveringen misschien meer aan hun trekken. Dan gaat het over een dierenrechtenactivist die in de bio-industrie gaat werken, en over rugbyspelende macho's die bij een stel homo's intrekken. Wellicht valt er dan wel wat te lachen.

Leven met de Vijand. Ned. 3, 21.24-21.54u.

    • Ellen de Bruin