Cybergokje elke week met staatslot

De Staatsloterij wil op internet nog dit jaar wekelijkse loterijen organiseren. Dat zei directeur J. Herberigs bij de presentatie van het jaarverslag van de Stichting Exploitatie Nederlandse Staatsloterij (SENS).

Eerder had SENS al kenbaar gemaakt in samenwerking met andere loterijen en Holland Casino's een internet-site op te willen zetten om de illegale buitenlandse goksites het hoofd te bieden. Volgens Herberigs biedt internet de mogelijkheid om een groot aantal spelletjes die SENS eerder heeft ontwikkeld, alsnog op de markt te brengen. Zo zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om elke dag een trekking te organiseren. Uit onderzoek blijkt dat vooral voor jonge spelers de tijd tussen deelname en uitbetaling zo kort mogelijk moet zijn.

Volgens Herberigs is het aantal buitenlandse goksites de afgelopen drie jaar gegroeid van 15 naar 350. Staatssecretaris Cohen (Justitie) zei eind vorig jaar dat hij deze sites zal proberen tegen te houden. Omdat dit nooit helemaal mogelijk is, meent de Staatsloterij dat illegale sites op kwaliteit moeten worden verslagen.

De omzet van de Staatsloterij is vorig jaar, net als in de drie voorgaande jaren, gegroeid en bedraagt nu ruim 1,1 miljard gulden. Deze groei van 9 procent is vooral het resultaat van een toenemend aantal deelnemers dat een abonnement heeft op staatsloten en komt overeen met de stijging van de bestedingen aan loterijen per Nederlands huishouden. In 1998 gaf elk huishouden 343 gulden daaraan uit, in 1990 was dat minder dan de helft. Volgens Herberigs indiceert dit cijfer dat er nog genoeg ruimte is voor een toename van de bestedingen: ,,In bijvoorbeeld Spanje geeft elk huishouden 1.500 gulden uit aan loterijen.''

De helft van de inleg van loterijdeelnemers gaat naar de Staatsloterij waar volgens Herberigs de kans op het winnen van een prijs veel groter is dan bij de concurrentie. De Staatsloterij nam vorig jaar tweederde van alle uitgekeerde prijzen voor haar rekening, ruim 700 miljoen gulden. Bijna 160 miljoen ging op aan de exploitatie.Het rijk kreeg 225 miljoen.