Clint Eastwood in race tegen de klok met goed doel

Papa moet met dochtertje naar de dierentuin en papa moet iemand van de doodstraf redden en papa lukt beide; Clint Eastwood is voorwaar een held in True Crime, die de hoofdrolspeler ook heeft geregisseerd en geproduceerd. Om zijn heldendom een beetje te verdoezelen heeft Eastwood Steve Everett wel een paar vervelende trekjes gegeven. Hij is een journalist, hij rookt en hij drinkt, hij is een vrouwenjager en als hij met zijn dochter naar de dierentuin gaat, speelt hij met haar `speed zoo' om er zo snel mogelijk weer uit te kunnen.

Isaiah Washington speelt de andere hoofdrol in True Crime. Hij is Frank Beechum, een born again christian die veroordeeld is voor de moord op een zwangere winkeljuffrouw. Beechum heeft ook een dochter (beide kinderen worden gespeeld door de echte dochters van de acteurs), en zij mag op de dag dat haar vader geëxecuteerd wordt, in de gevangenis een tekening maken. Ze is al weg als Everett Beechum komt interviewen. Everetts chef wil dat hij een `gewoon' human interest verhaal over de laatste dag van Beechum maakt, maar Everett heeft een neus en zijn neus zegt hem dat Beechum onschuldig is. Zijn de paar uur die Beechum van een dodelijke injectie scheiden genoeg om zijn onschuld te bewijzen?

True Crime, dat is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Andrew Klavan, zit vakkundig in elkaar, met genoeg beelden van klokken om de kijker van de tijdsdruk te doordringen. Is Clint op tijd? Rijdt hij wel hard genoeg? De dodelijke vloeistof druppelt al door het infuus, op weg naar Beechums arm.

Eastwood bouwt de spanning zo bekwaam op dat hij veel tijd over houdt voor detaillering; True Crime is geen actiefilm. We zien de bewakers van Beechum samen lunchen en grappen maken over de kont van een journaliste. We zien een ruzie tussen Beechum en de gevangenisdominee, we zien de vrouw van Beechum huilen. Nog meer tijd gaat heen met de werkdag van Everett. Hij ligt in bed met de vrouw van zijn chef, hij spoort een getuige op, hij grapt met zijn hoofdredacteur (een schmierende James Woods) over het neuken van andermans vrouwen.

De kwesties die in True Crime aan de orde hadden kunnen komen, doen dat niet. True Crime is geen film over racisme en de doodstraf. True crime is een film over Clint Eastwood, die dit keer weliswaar een drinkende, rokende, rondneukende klootzak is, maar zichzelf aan het eind van dit avontuur toch de kerstman kan noemen. Proficiat.

True Crime. Regie: Clint Eastwood. Met: Clint Eastwood, Isaiah Washington, James Woods, Denis Leary, Diane Venora. In: 20 theaters.

    • Bianca Stigter