Brussel kort Groot-Brittanië op subsidie BSE

Groot-Brittannië krijgt een strafkorting van 72 miljoen gulden op de subsidies voor maatregelen om de gekkekoeienziekte (BSE) uit te bannen. De Britten hebben steken laten vallen bij de vernietiging van risicodieren, constateert de Europese Commissie.

Londen had een programma opgezet om ervoor te zorgen dat runderen ouder dan dertig maanden niet in de voedselketen zouden komen. De EU betaalde 70 procent van de kosten voor ieder geslacht en afgevoerd dier.

Maar in de eerste veertien maanden van het programma hebben de Britten verzuimd om nauwkeurig bij te houden hoeveel runderen zijn vernietigd. De commissie kan dus onmogelijk nagaan hoeveel Europese subsidie gerechtvaardigd is.

Ook de controle op het vervoer en de opslag van de carcassen was de eerste twee maanden gebrekkig. De commissie kan daardoor niet uitsluiten dat toch vlees van risicodieren op de markt is gekomen. De vernietiging van de dieren verliep bijzonder traag met alle risico's vandien. (ANP)