`Besluitvorming vertraagt acties'

De luchtacties van de NAVO tegen Joegoslavië duren langer dan verwacht, omdat het verrassingseffect en het volle gebruik van de militaire superioriteit waren uitgesloten door de noodzaak alle lidstaten op één lijn te houden.

Dat zei gisteren de Duitse generaal Klaus Naumann, voorzitter van het militair comité van de NAVO, op een afscheidspersconferentie in Brussel. Naumann is de eerste in de NAVO-top die toegeeft dat de besluitvorming de militaire actie vertraagt. ,,We moeten een manier vinden om de voorwaarden van een coalitie-oorlog te verzoenen met de principes van een militaire operatie, zoals verrassing en de inzet van overweldigende machtsmiddelen'', aldus Naumann. Hij zei voorts dat de NAVO-strategie niet moet worden veranderd en dat grondtroepen pas moeten worden gezonden in ,,een omgeving die dat toestaat'', maar hij gaf ook toe dat de NAVO de `etnische zuivering' van Kosovo niet kan verhinderen. ,,Ik geloof eerlijk en oprecht dat we niet zijn geslaagd in onze oorspronkelijke poging om met luchtaanvallen [de Joegoslavische president] Miloševic te dwingen onze eisen te accepteren, noch zijn we er in geslaagd te voorkomen dat het Joegoslavische leger een campagne voerde van etnische zuivering.''

In Albanië is op een trainingsvlucht weer een Apache-helikopter neergestort. De twee inzittenden kwamen om; de eerste slachtoffers aan de kant van de NAVO.

President Clinton is vandaag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel voor een onderhoud met secretaris-generaal Solana en met Naumann en opperbevelhebber Clark. Tijdens zijn 30 uur durende verblijf in Europa bezoekt Clinton Amerikaanse troepen in Duitsland. Hij ontmoet er ook de drie Amerikaanse soldaten die zondag door de Serviërs werden vrijgelaten en vluchtelingen uit Kosovo. Tot zover onze correspondent.

Na overleg met de Russische Kosovo-gezant Tsjernomyrdin drong gisteren in New York secretaris-generaal Kofi Annan van de VN er bij Joegoslavië op aan een VN-missie in Kosovo toe te laten, om de humanitaire situatie te beoordelen en vast te stellen wat kan worden gedaan voor de terugkeer van vluchtelingen. Tsjernomyrdin zei dat zijn bemiddelingspoging vastzit op de vraag wat voor vredesmacht in Kosovo moet worden gelegerd: een niet of licht gewapende VN-missie of een door de NAVO geleide troepenmacht. Volgens The Financial Times wordt in Belgrado gesproken over toelating van een lichtgewapende VN-macht, in plaats van de VN-missie van burgers. De rol van de VN komt morgen in Bonn ter sprake bij een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8, de zeven grootste industrielanden in de wereld en Rusland. (Reuters, AP, AFP)

HOOFDARTIKEL: pagina 9

    • Birgit Donker