Beker van zes miljoen gulden

Het British Museum in Londen heeft een aankoop gedaan die ooit omstreden zou zijn geweest. Voor 1,8 miljoen Britse ponden, ruim zes miljoen gulden, is het eigenaar geworden van een zilveren, vroeg-Romeinse drinkbeker met een vrijscène met een oudere en een jongere man, terwijl een knaapje net binnenstapt. De beker, die gedateerd is in circa het jaar vijftig van onze jaartelling, is de duurste aanwinst van dit museum van de afgelopen tien jaar. Vanaf vandaag wordt het stuk tentoongesteld. ,,Vroeger hadden we het in een kast weggestopt'', aldus de museumdirectie in het Britse dagblad The Independent. Het British Museum kreeg ruim een miljoen van de loterij en ook het nationale aankoopfonds sprong bij. Tot 1928 was de beker in bezit van de in Sussex woonachtige Amerikaan Edward Percy Warren. Binnen diens mannelijke huishouding sprak men over de beker als The Holy Grail.