Anoniem op het Internet via XS4ALL

Provider XS4ALL uit Diemen gaat anonieme toegang tot Internet aanbieden. De Internetaanbieder doet mee aan een privacycampagne van het Canadese bedrijf Zero-Knowledge Systems.

Samen met vijftig andere providers en netwerkbeheerders uit de Verenigde Staten, Europa, Azië en Australië zal XS4ALL deel uit maken van het zogeheten Freedom Network van Zero-Knowledge Systems. Dat blijkt uit een aankondiging op de website van Zero-Knowledge Systems.

Via het Freedom Network kunnen Internetgebruikers anoniem surfen, e-mailen, chatten en nieuwsgroepen lezen. Omdat alle communicatie tussen de abonnee en de Internetaanbieder wordt versleuteld via het Freedom Network, is de Internetgebruiker volledig anoniem. Normaliter kan een Internetaanbieder zien wat individuele klanten doen op Internet. Politie en justitie verzoeken providers steeds vaker het dataverkeer van klanten af te tappen die bijvoorbeeld verdacht worden van het verspreiden van kinderpornografisch materiaal op Internet.

Gebruikers die via het Freedom Network op Internet inloggen doen dat via een schuilnaam. Ze zijn niet te traceren. Voor opsporingsautoriteiten zal het onmogelijk zijn de identiteit van Freedom-gebruikers te achterhalen die misdaden plegen op Internet, omdat de deelnemende Internetaanbieders noch Zero-Knowledge Systems weten wie er achter welk pseudoniem schuilt.

XS4ALL, de oudste Nederlandse Internetaanbieder voor particulieren, verzet zich al jaren tegen de volledige aftapbaarheid van Internet. Volgens de Telecommunicatiewet die eind vorig jaar in werking is getreden, moeten Internetaanbieders en telecomoperators hun netwerken volledig aftapbaar maken. Maurice Wessling, public affairs officer van XS4ALL, verklaarde vorige week in deze krant dat hij vreest dat de politie op grond van de Telecommunicatiewet te veel zal aftappen. Ook is Wessling van mening dat onduidelijk wordt welke gebruikers worden getapt als de politie toegang krijgt tot de providers.

Tegen XS4ALL is vorige week 5.000 gulden boete geëist wegens het weigeren van een Internettap. De provider is van mening dat het tapbevel onrechtmatig was.

Wessling wil geen commentaar geven op de deelname van XS4ALL aan het Freedom Network. Wessling: ,,Wij hebben als policy dat wij nooit iets aankondigen dat er nog niet is.''

    • Marie-José Klaver