Andy Garcia

In een serie profielen van gezichtsbepalende filmsterren deze week Andy Garcia, die door zijn fans een `macho softie' wordt genoemd en nu in Just the ticket speelt.

Andy Garcia wordt `s ochtends in bed wel eens omringd door zes vrouwen. Hij vertelt dat zelf in interviews, en dus wekt het geen verbazing dat die vrouwen geen rondborstige bimbo's zijn, maar zijn echtgenote, zijn drie dochters, een van zijn honden en een kat. Garcia is een family man. Hij kiest zijn rollen met zijn drie dochters in gedachten en een van de belangrijkste prijzen die hij onlangs kreeg is die van vader van het jaar. Garcia heeft ondanks zijn slaapkamerogen een eerlijke, betrouwbare uitstraling, hij is een man van het goede. Volgens regisseur Sidney Lumet, die hem de hoofdrol gaf in Night Falls on Manhattan (1997), is Garcia de enige acteur van wie je zou geloven dat hij priester werd. Garcia speelt vaak politiemannen of andere overheidsdienaren die worstelen met hun geweten. In Night Falls on Manhattan speelt hij een officier van justitie die een schandaal op het spoor is waarin zijn eigen vader een rol speelt. In When a Man Loves a Woman is hij de begripvolle echtgenoot van alcoholiste Meg Ryan. In Amerika wordt Garcia door zijn fans vaak een `macho softie' genoemd. Die fans zijn vaak vrouw. Garcia heeft van die ogen die duidelijk maken dat hij van alles wil, waartoe ook zich verontschuldigen voor het feit dat hij dat alles niet doet behoort.

Garcia werd bekend door het spelen van gangsters. Voor zijn vertolking van Vincent, de bastaardzoon van Sonny Corleone, in het derde deel van The Godfather (1990) kreeg hij een Oscarnominatie. Zodra Garcia door zijn succes de rollen voor het kiezen kreeg, maakte hij een einde aan deze typecasting op grond van zijn zuidelijke uiterlijk, en nam zich voor nooit meer gangsters te spelen. Toch was Garcia in 1997 in Hoodlum te zien als Lucky Luciano, de maffiabaas op wie Coppola's peetvader is gebaseerd. Als om te bewijzen dat hij zowel good guys als bad boys kan spelen, maakte Garcia in 1995 Steal Big, Steal Little, waarin hij een tweeling speelt van wie slechts de ene helft op het slechte pad raakt.

Garcia, op 12 april 1956 in Havana, Cuba geboren als Andrés Arturo García Menéndez, is een van de weinige hispanics in Hollywood. Zijn familie nam in 1961 de wijk naar Miami. Garcia trok eind jaren zeventig westwaarts. Zijn wortels in Latijns-Amerika draagt hij nog uit in speciale projecten. In 1993 regisseerde Garcia, zelf percussionist, een documentaire over de Cubaanse bassist en bandleider Israel `Cachao' Lopez, een van de uitvinders van de mambo. Samen met een aantal andere Hollywood-latino's zit Garcia in een denktank die films wil maken over belangrijke Spanjaarden en andere Spaanstaligen. In 1997 speelde de acteur de Spaanse dichter Garcia Lorca in de productie Death in Granada. In dat jaar kreeg de acteur ook de Hispanic Heritage Award for the Arts. Garcia zou ook graag een rol spelen in de verfilming van The Lost City, een scenario van de Cubaanse schrijver Guillermo Cabrera Infante. Het script gaat over opgroeien in Havana, en door erin te spelen zou Garcia alsnog de Cubaanse jeugd beleven die hij nooit gehad heeft.

    • Bianca Stigter