`AEX-index verdwijnt over drie jaar'

Binnen drie tot vijf jaar zal het merendeel van de huidige (meest verhandelde) hoofdfondsen in Nederland via een pan-Europees platform worden verhandeld. Dan zal ook de AEX-index uit Amsterdam verdwijnen. ,,De Britse en Duitse beurzen dachten vorig jaar in hun euforie dat ze samen in 2000 al gefuseerd zouden zijn, maar zo werkt dat natuurlijk niet. Er moet nog heel wat gebeuren voordat de Europese integratie rond is.''

Dit heeft president George Möller van de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend verklaard in een toelichting op de verdere samenwerking tussen acht Europese effectenbeurzen. Gisteren tekenden deze instellingen in Madrid een intentieverklaring om te komen tot een pan-Europees handelsplatform, nadat de Britten en Duitsers al eerder plannen hadden gemaakt om samen te werken. Als de plannen doorgaan zal de handel van circa 300 tot 400 Europese `blue chips' centraal worden afgehandeld. ,,In de loop van volgend jaar verwacht ik de eerste resultaten van het aan elkaar knopen van de beurzen'', stelde Möller omzichtig, ,,maar hoever de integratie dan al gevorderd is weet ik niet.''

Möller ontkent dat de effectenbeurs in Amsterdam na de integratie van de Europese beurzen een marginale rol gaat spelen. Na het vertrek van 17 tot 20 hoofdfondsen – van de 25 die nu de AEX-index vormen - resteren voor Amsterdam nog een handvol hoofdfondsen plus de lokale beursfondsen. ,,Wij worden een van de `hubs' in een internationaal financieel systeem en we blijven verantwoordelijk voor de introducties in Nederland. Wellicht blijft er voor ons een mindere rol over, maar dat is nu nog niet duidelijk.'' De acht Europese beurzen zullen alle aandeelhouder worden van het platform dat de belangrijkste aandelen gaat verhandelen. ,,Hoe groot ons belang zal worden, is nog niet duidelijk'', aldus Möller, ,,maar het is natuurlijk helder dat de Duitse beurs een groter belang krijgt dan wij. Een van de grote struikelblokken wordt de vestigingsplaats van het Europese platform: ik heb geen redenen om uit te sluiten dat dat in Nederland komt.''

In Europa behoort de Amsterdamse beurs tot de grootste van de kleinere spelers. In handelsomvang moet Möller zijn collega's uit Londen, Frankfurt, Parijs en Zürich voorlaten, terwijl Milaan, Madrid en Brussel van de deelnemende beurzen de hekkensluiters zijn. ,,De verschillen zijn echter niet zo groot. Alleen de Amerikanen zijn veruit de grootste en misschien kunnen we door deze samenwerking dat gat wat kleiner maken. Ik denk dat bij een pan-Europees platform er ook een grote zuigkracht uit de Verenigde Staten zal komen'', aldus Möller.

Los van de vestigingsplaats voor het handelsplatform gaan ook de feestdagen een probleem worden. ,,Wij hebben in elk geval één gevoelige dag'', aldus Möller over Koninginnedag. ,,Op korte termijn zal de handel op die dag gewoon doorgaan, maar we moeten niet de indruk wekken dat de beursbobo's een einde maken aan 30 april: terwijl Nederland feestviert, houden hier een paar mensen de handelssystemen gaande.''

Wat de gevolgen van de Europeanisering voor de (relatief grote) optiebeurs in Nederland zal zijn, is nog niet duidelijk. Nu al is het mogelijk om daar in opties van enkele niet-Nederlandse bedrijven te handelen. ,,We hebben de afgelopen twintig jaar keihard gewerkt om de optiebeurs succesvol te maken en we zullen dat succes zeker niet verkwanselen'', aldus Möller. ,,Er is in Madrid afgesproken om op basis van gelijkwaardigheid te onderhandelen. Voor mij zou het een reden zijn om uit dit overleg te stappen op het moment dat een beurs zeer zwaar benadeeld wordt. Amsterdam heeft driekwart jaar geleden als eerste enthousiast gereageerd op de samenwerking tussen Londen en Frankfurt, maar we hebben toen direct gezegd: we doen graag mee, maar niet onder elke voorwaarde. Dat geldt nog steeds.''