`Vlees uit VS geeft risico van kanker'

Een van de zes groeihormonen die worden gebruikt in de Noord-Amerikaanse rundveehouderij kan bij de mens kanker veroorzaken.

Dat is een van de conclusies van een onderzoeksrapport dat gisteren in Brussel door de Europese Commissie is gepubliceerd. Het gaat om 17-bèta oestradiol, dat in verband wordt gebracht met het ontstaan van borst-, prostaat- en testikelcarcinoom. Binnen de Europese Unie is het sinds 1989 verboden runderen groeihormonen toe te dienen.

Het rapport komt vlak voor het verlopen van de termijn die de Wereldhandelsorganisatie (WTO) aan Brussel heeft gesteld om met degelijk wetenschappelijk bewijs te komen voor de stelling dat residuen van groeihormonen in rundvlees schadelijk zijn voor de volksgezondheid.

In een eerderv stadium heeft Brussel dat bewijs nooit kunnen leveren, maar op grond van het voorzorgsbeginsel heeft het de grenzen toch gesloten gehouden voor Amerikaans en Canadees rundvlees dat niet gegarandeerd vrij is van hormonen.

De WTO heeft de Europese Unie tot 13 mei de tijd gegeven alsnog met dat bewijs te komen. Zo niet, dan staat het de VS en Canada vrij sancties te treffen tegen Europese producten.

Volgens het onderzoeksrapport kleven aan alle zes onderzochte hormonen bezwaren, al verschillen aard en ernst afhankelijk van de hoeveelheid die de consument ervan binnenkrijgt.

Runderen worden in vrijwel de gehele Noord-Amerikaanse veestapel versneld grootgebracht met de natuurlijke hormonen oestradiol, progesteron en testosteron en de synthetische surrogaten zeranol, melengestrol en trenbolon. Volgens de onderzoekers wordt met de hormonen een onnodig risico gelopen, temeer daar dit jaar voor het eerst is onderzocht hoeveel de `acceptabele dagelijkse dosis' zou mogen zijn voor de consument. Bovendien zou in dierstudies zijn aangetoond dat vergiftigingsverschijnselen als leververgroting en tumoren in klieren optreden als trenbolon of zeranol worden toegediend.

In het algemeen, aldus het rapport, wordt steeds duidelijker ,,hoe delicaat de hormoonbalans in het menselijk lichaam is en hoe die zich wijzigt in verschillende levensstadia bij verschillende geslachten.''