Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

Nationale Dodenherdenking. Rechtstreeks verslag van de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Tijdens de uitzending zal enkele malen worden geschakeld naar doorgangskamp Westerbork waar een herdenkingsdienst wordt gehouden. De documentaire Kind in het Kamp wordt rond 19.30 uur uitgezonden (TV2, 18.50-20.40u.) Ook op Ned.1 en 3, 19.50-20.15u. Op RTL4, 5, Veronica, Net5 en SBS6 wordt verslag gedaan van de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte (19.50-20.10u.).

2 Vandaag. Met een reportage over de 1400 monumenten in Nederland die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Met extra aandacht voor de historie en achtergrond van het beeldhouwwerk `Man voor Vuurpeloton'. Dit monument werd gemaakt door Mari Andriessen, de maker van o.m. De Dokwerker. TV2, 17.29-18.50u.

Nationale 5 Mei Viering. Live verslag van de festiviteiten op Bevrijdingsdag. Met rechtstreekse schakelingen naar Assen, waar de nationale start is; Wageningen voor de officiële plechtigheden bij Hotel De Wereld; en van het Bevrijdingsfestival in Zwolle met o.a. een optreden van de groep Roméo. In de studio praat Maartje van Weegen met oud-minister Til Gardeniers, bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei; en met Arnold Jansen op de Haar, auteur van het recent verschenen boek De Koning van Tuzla en ex-Dutchbatter in Bosnië. Morgen, TV2, 15.30-17.29u.

PRAATPROGRAMMA'S

David Letterman. Om 19.45 uur zijn acteur Ted Danson, hertogin van York Sarah Ferguson en de band Madness te gast, om 23.15 uur actrice Glenn Close, acteur George Hamilton en zanger Elvis Crespo. Fox, 19.45-20.35u. en 23.15-0.05u.

Alleen op de wereld. Eerste aflevering van een nieuwe reeks interviewprogramma's met Rémi van der Elzen. Vandaag met acteur Helmert Woudenberg, zoon van een SS'er en een NSB-meisje. Drie weken voordat Woudenberg werd geboren, sneuvelde zijn vader aan het oostfront. Onlangs heeft de acteur zijn familiegeschiedenis bewerkt tot de solo-voorstelling De Hel. RTL5, 22.15-22.55u.

Hardtalk. Gesprek met Brian Jones, die samen met zijn Zwitserse collega als eerste non-stop om de wereld vloog in een luchtballon. De zakentycoon, die leerde vliegen op 16-jarige leeftijd, deed drie pogingen voordat hij slaagde. BBC World, 20.30-21.30u.

DOCUMENTAIRES

Histories. Driedelige serie over kerkleiders. Het eerste deel gaat over Pius XII, die na de oorlog gehekeld werd vanwege zijn passieve houding ten opzichte van de jodenvervolging. Hij staat ook bekend als de laatste conservatieve paus, bij wie de symphatieke paus Johannes XXIII zo gunstig afsteekt. De historische werkelijkheid was veel genuanceerder. CANVAS, 20.55-21.45u.

Helmut Schmidt - Der Lotse. Documentaire over ex-bondskanselier Helmut Schmidt. De vijfde kanselier van de Bondsrepubliek werd alom geprezen om zijn scherpe inzichten, zijn bestuurlijke en diplomatieke talent en zijn daadkracht. Achter het masker van het briljante staatshoofd ging echter een man schuil die onverwacht gevoelig, en zelfs angstig was voor de verantwoordelijkheid die hij droeg. In 1982 trad Schmidt af na een motie van wantrouwen van zijn regering. ZDF, 20.15-21.00u.

Grensverleggers. Iedereen droomt wel eens van een avontuurlijk leven in het buitenland, maar slechts weinigen zetten hun dromen om in daden. In het tweede deel van dit 12-delige programma wordt Koos van den Akker, modeontwerper in New York, geportretteerd. Ned.1, 22.46-23.14u.

Legends: Mike Tyson. Reportage over de loopbaan van bokser Mike Tyson. Hij bezat de potentie de grootste zwaargewicht bokser aller tijden te worden, totdat een veroordeling wegens mishandeling zijn carrière vroegtijdig beëindigde. Net5, 23.00-23.55u.

Anne-Sophie Mutter: My year with Beethoven. Deel drie van zesdelige documentaireserie over de wereldtournee van Duitse violiste Anne-Sophie Mutter, waarin zij alle tien vioolsonates van Beethoven ten gehore brengt. BBC2, 0.20-1.00u.

Het Verleden is de Moeder van de Toekomst. Slot van een tweededelige documentaireserie waarin vijf buitenlandse jongeren op zoek gaan naar de zin van het herdenken en het vieren van de bevrijding in Nederland. Morgen, Ned.3, 16.10-16.40u.

INFORMATIEF

Kwintessens. Zesdelige serie waarin wetenschappers op zoek gaan naar de grenzen van het weten. Dit keer met Marijke van der Wal, die een verband probeert te leggen tussen gesprekken van nu en de taal van onze voorouders. TV2, 23.35-0.00u.

FILM

Dangerous Minds (John N. Smith, 1995, VS). Mislukt sentimentele, bovendien ongeloofwaardige schoolbankfilm lijkt bedoeld als humanistische tragikomedie over de zegeningen van goed onderwijs. Veronica, 20.45-22.40u., onderbroken door reclame. Zie ook Film-Vooraf.

Street War. (Dick Lowry, 1992, VS). Matig politiedrama uit de In the Line of Duty-reeks. In strijd tussen rivaliserende drugsbendes wordt politie-functionaris gedood. Collega mag niet aan het onderzoek deelnemen en neemt recht in eigen hand. Veronica, 22.40-0.20u., met reclame.

Die Wirtin zum weissen Rössl (Karl Anton, 1943, Duitsland). Muzikaal blijspel uit de oorlogsjaren. Liefde en persoonverwisseling tegen decor van vakantiehotel. ARD, 1.00-2.35u., zwart-wit.

Mamma Roma (Pier Paolo Pasolini, 1962, Italië). Tweede speelfilm van Pasolini (1922-1975) lijkt meer door Marx dan door Freud geïnspireerd maar nog het meest door de Heilige Schrift. Anna Magnani speelt titelrol van een respectabiliteit nastrevende ex-prostituée. Feitelijke hoofdpersoon is haar gedesillusioneerde zoon (Ettore Garafolo), die gekruisigd wordt in de gevangenis en model staat voor het door Pasolini verheerlijkte lijden van de kleine doerak. ZDF, 1.00-2.40u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.