NAVO breidt opvang verder uit

De NAVO gaat in Albanië voor 160.000 vluchtelingen uit Kosovo kampen inrichten. Als ze klaar zijn, neemt Albanië 60.000 vluchtelingen over van Macedonië, teneinde de noodsituatie in dat land te verlichten.

Bij de bombardementsacties van de NAVO is volgens de Serviërs gisteren opnieuw een burgerdoel getroffen: nabij Pec in Kosovo zouden een bus en twee auto's zijn getroffen. Daarbij zouden twintig inzittenden om het leven zijn gekomen en 43 anderen zijn gewond. De NAVO heeft vandaag tegengesproken de bus te hebben beschoten: ,,We hebben geen enkel bewijs dat we zijn betrokken bij dit incident'', zo liet een woordvoerder weten. De bus verzorgde een lijndienst tussen Djakovica in Kosovo en de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica en werd volgens de Serviërs geraakt op vijf kilometer van de grens met Montenegro.

De NAVO bombardeerde vannacht het gebouw van de Servische televisie in Novi Sad. Het vloog daarbij in brand. Er vielen geen gewonden.

De NAVO is op zoek naar terreinen in Albanië waar de 160.000 vluchtelingen kunnen worden gehuisvest. In Macedonië, dat tot dusverre 199.000 vluchtelingen heeft ontvangen, is de situatie onhoudbaar. Hoewel 24.000 Kosovaren inmiddels vanuit Macedonië naar elders zijn overgebracht, komen er meer binnen dan er worden geëvacueerd. De Macedonische economie is door de oorlog lamgelegd en de etnische spanningen lopen op.

Gisteren stuurden de Serviërs nog eens zesduizend Kosovaren per trein naar de grens met Macedonië. De verdreven Albanezen worden simpelweg aan de grens uitgeladen en aan hun lot overgelaten. De hulporganisatie van de VN, de UNHCR, stuurt vluchtelingen naar een kamp dat nog niet klaar is: de veelal uitgeputte en getraumatiseerde Kosovaren krijgen een deken en een stuk plastic en moeten het daarmee doen. De regen van de afgelopen weken heeft in het gebied plaatsgemaakt voor hitte.

Duitsland heeft inmiddels het aantal Kosovaren dat het bereid is op te nemen, verdubbeld tot 20.000. Volgens de Duitse minister van Defensie, Rudolf Scharping, zijn er binnen Kosovo zelf nog 600.000 tot 900.000 verdreven Kosovaren op de vlucht. Bij Podujevo in het noorden van Kosovo zijn volgens hem 300.000 vluchtelingen geconcentreerd, bij Uroševac in het zuiden 150.000, bij Srbica 60.000 en bij Klina 93.000, bij Štimlje 45.000 en bij Prizren 50.000. Scharping zei aan die gegevens te zijn gekomen met behulp van onbemande spionagevliegtuigjes, die de Duitsers in het gebied hebben ingezet. De vliegtuigjes worden gebruikt om informatie te verzamelen over troepenbewegingen van de Serviërs, over militaire installaties, over de vluchtelingenstroom en de verwoesting die wordt aangericht in het kader van de `etnische zuivering' van Kosovo. (Reuters, AFP, AP)