LES SARDINES FARCIES A LA KRANENBORG

In Nice en directe omstreken zijn sardientjes een geliefd visje aan tafel. De Niçois hebben voor dit smaakrijke visje een oneindig aantal bereidingswijzen ontwikkeld in de loop der eeuwen. Vaak worden ze gevuld en klassiek is een farce van schelpdieren en gekookte snijbiet, een lichtbittere groente waar mediterranen dol op zijn. La Rive's chef de cuisine Robert Kranenborg heeft de Zuid-Franse smaken jaren geleden in zijn tong gegrift en nooit meer verbannen uit zijn keuken. Zit er een kleintje vis bij de dagelijkse arrivage dan koersen zijn pannen daarmee al snel zuidwaarts. Zijn recept voor gevulde sardientjes uit de oven is een verfijnde variant op de klassieke sardines farcit à la Niçoise. Bereiding: Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak hierin op hoog vuur de spinazie tot het blad geslonken is. Doe de spinazie over in een vergiet en druk het vocht er met de achterkant van een pollepel goed uit. Verwijder zonodig de groene kern uit de knoflookhelften. Pureer de spinazie samen met ei, knoflook, broodkruim, peterselie en amandelen. Breng de verkregen farce op smaak met zout en peper. Leg de opengeklapte sardientjes (velzijde onder) op een werkblad, leg op elk visje circa 1 1/2 theelepel van de tamelijk compacte vulling en klap de filets op elkaar. Bestrijk de sardientjes aan weerszijden dun met olijfolie. Leg ze naast elkaar op een met olijfolie ingewreven bakplaat of op een dubbelgevouwen stuk aluminiumfolie. Zet de gevulde sardientjes 10 minuten in een op 175° C voorverwarmde oven. Serveer direct. Schenk hierbij..., ja welke wijn schenk je nu bij zo'n licht met knoflook geparfumeerd gevuld visje? Over die kwestie laat sommelier Ted Bunnik binnenkort zijn licht schijnen. Voor vrouwen koos hij een wijn uit die dichter bij de waarheid ligt dan de wijn die hij voor mannen bestemde. En waarom? Het antwoord kwam zonder dralen: `Vrouwen zijn avontuurlijker'.

    • Florine Boucher