Getronics neemt Wang in VS over

De Nederlandse automatiseerder Getronics koopt voor 3,7 miljard gulden het Amerikaanse computerbedrijf Wang Global. Met een omzet van omgerekend zes miljard gulden over 1998 en ruim 20.000 werknemers is Wang bijna twee keer zo groot als Getronics.

,,Met de overname van Wang hebben wij versneld onze doelstelling van geografische spreiding gerealiseerd'', aldus bestuursvoorzitter C. van Luijk in een toelichting op de vanmorgen aangekondigde overname. Volgens Van Luijk willen klanten een automatiseerder die hen mondiaal via `één loket' kan bedienen en ,,eenzelfde dienstenniveau'' kan garanderen in alle landen waar zij actief is.

Het bestuur van Wang heeft met de overname ingestemd. Volgens Van Luijk bestaat er tussen Wang en Getronics geografisch gezien weinig overlapping. ,,We hoeven daarom weinig aandacht te geven aan integratieprocessen en kunnen ons dus direct richten op interne groei'', aldus Van Luijk.

Wang, dat in 1993 bijna failliet ging, was in de afgelopen vijf kwartalen verliesgevend. In het eerste kwartaal van dit jaar leed de onderneming een verlies van omgerekend 115 miljoen gulden. Volgens Van Luijk stond Wang desondanks niet onder zware financiële druk om snel een partner te vinden.

Getronics betaalt met een bedrag van 29,25 dollar per aandeel een premie van 22 procent bovenop de gemiddelde koers van Wang in de afgelopen week. Het bod wordt op 10 mei van kracht, loopt tot 7 juni en is alleen geldig als Getronics ten minste 51 procent van de aandelen verwerft.

De grootste aandeelhouder van Wang is Olivetti (19 procent), het Italiaanse computerbedrijf dat met Deutsche Telekom in de race is voor Telecom Italia en mede daarom financiële middelen goed kan gebruiken.

Getronics wil het bedrag van 3,7 miljard gulden voor de overname financieren met een uitgifte van aandelen (1,5 miljard), bankleningen (1 miljard), preferente aandelen (500 miljoen) en de opbrengst van een vorige maand geplaatste obligatielening (700 miljoen). Getronics ontkent dat de preferente aandelen een verkapte beschermingsconstructie zijn.

Beleggers reageerden gematigd positief op de aankoop. Het aandeel won 2 procent tot 38,80 euro.

achtergrond: pagina 15