Clinton ziet Japan staal dumpen

President Clinton heeft gisteren de Japanse premier Keizo Obuchi gewaarschuwd geen staal te dumpen in de Verenigde Staten. ,,We zullen actie ondernemen als de staalinvoer niet teruggaat naar het niveau van voor de crisis'', aldus Clinton na een ontmoeting met Obuchi. De VS zouden importheffingen kunnen opleggen tot 67 procent met terugwerkende kracht tot afgelopen november. Het zou Japans staal de markt uitprijzen. Volgens de Amerikanen verkoopt Japan zijn staal in het buitenland tegen lagere prijzen dan in eigen land. De Japanse economie verkeert al jarenlang in een recessie en de crisis die sinds 1997 geheel Azië heeft getroffen verergert die nog. Japan is echter nog altijd een land dat met de VS een enorm handelsoverschot houdt. Het tekort bedroeg voor de VS vorig jaar 64 miljard dollar.

Al jaren probeert de VS dan ook door het openbreken van de Japanse markt om dat handelstekort te verkleinen. Bedrijven als Toys R Us, Motorola en Kodak zijn daarbij gebruikt als speerpunten. Nu Japan er in vergelijking met de VS economisch zo slecht voorstaat is het offensief minder hevig, maar de beschuldiging van dumping brengt het weer op de voorgrond.

Toch wordt deze topontmoeting in Washington niet beheerst door onenigheid over staal. Clinton en Obuchi hebben ook afspraken gemaakt over meer onderlinge levering van producten en diensten op het gebied van onder meer telecommunicatie en farmaceutische producten. Clinton prees Obuchi voor zijn economische beleid en ,,de stappen die u heeft genomen om hindernissen tegemoet te treden.''