Weer rookalarm boven Indonesië

Hoge ambtenaren van Maleisië en Indonesië overleggen dinsdag en woensdag over maatregelen om luchtvervuiling als gevolg van rookontwikkeling tegen te gaan. Volgens Singaporese deskundigen hebben bosbranden in Indonesië opnieuw een verontrustende omvang aangenomen. Er zouden meer dan 40 branden woeden en grote rookkolommen worden in de richting van de stadstaat geblazen. De voorzitter van de Maleisische Commissie voor rampenbestrijding, Mohamed Rahmat, zei vanmorgen dat zijn land en Indonesië geen herhaling wensen van de verstikkende rook die vorig jaar boven delen van Zuidoost-Azië hing. ,,Onze brandweerlieden zijn paraat om uit te rukken indien Indonesië onze hulp inroept'', aldus Rahmat. De rookontwikkeling boven de Indoniesche eilanden Kalimantan en Sumatra is een jaarlijks terugkerend probleem in de droge tijd, wanneer plantagebedrijven en kleine boeren de brand steken in begroeiing om landbouwgrond te winnen. (AP)