Vuurwapenlobby ondanks protesten bijeen in Denver

Zevenduizend betogers hebben gisteren in Denver geprotesteerd tegen het jaarcongres van de National Rifle Association (NRA), een machtige vuurwapenlobby-groep met 2,8 miljoen leden. De bijeenkomst werd doorgezet ondanks bezwaren van nabestaanden van het bloedbad in het naburige Littleton en van de burgermeester van Denver, Wellington Webb.

De NRA kwam aan de kritiek tegemoet door een aantal onderdelen te schrappen. Zo duurde het congres één dag in plaats van drie, waren de wapenshow, de diners en de drinkgelagen afgelast en werd alle reclame verwijderd. Ook namen de NRA-leden een minuut stilte in acht voor de slachtoffers van Littleton.

Charles Heston, acteur in ruste en president van de NRA, zei zaterdag zich geen ,,schurkenrol te laten opdringen''. Heston weet het bloedbad aan de cultuur van geweld. ,,Toen ik begon met films maken in 1950 - ik werd vaak gedood of raakte gewond in films - greep je naar je borst en mochten enkele druppels bloed tussen je vingers heensijpelden. Nu schieten ze hele hoofden eraf.'' Andere sprekers stelden dat het bloedbad van Litteton in de kiem was gesmoord als leraren verborgen wapens hadden gedragen om moorddadige leerlingen neer te schieten.

Vice-president Wayne LaPierre van de NRA oordeelde mild over de voorstellen die president Clinton dinsdag deed. Clinton wil dat bij de verkoop van explosieven een wachtperiode in acht wordt genomen. De minimumleeftijd voor wapenbezit moet van 18 naar 21 jaar gaan. Ook wil Clinton verbieden dat mensen op `wapenshows' zonder wachtperiode een wapen kunnen aanschaffen en wil hij ouders aansprakelijk stellen als hun kinderen misdaden begaan met hun wapens.

Dit weekeind maakte de politie bekend dat drie wapens die bij de moordpartij zijn gebruikt, door een vriendin van de daders op een `wapenshow' zijn gekocht. Daar kunnen jongeren wapens kopen zonder wachtperiode, identificatie of antecedenten-onderzoek.