Voorzitter van D66 niet herkiesbaar

D66-voorzitter T. Kok is niet herkiesbaar voor een nieuwe periode. Kok beëindigt zijn voorzitterschap in november. Hij is dan drie jaar voorzitter van de partij geweest.

Het hoofdbestuur van D66 kondigde het terugtreden van Kok gisteren in een verklaring aan. Het najaarscongres van de Democraten kiest een nieuwe voorzitter. Later deze maand opent de partij de kandidaatstelling voor een opvolger.

Kok stelt zich niet herkiesbaar omdat hij een nieuwe baan krijgt bij de Achmea-groep, een conglomeraat van verzekeraars, waar hij tot vorige maand directeur strategie was. Het voorzitterschap bij D66 is een vrijwilligersfunctie.

Kok was als voorzitter van D66 een opvallende figuur. Bij zijn verkiezing in 1996 verraste hij zijn partij met het zingen van een kinderliedje. Tijdens zijn voorzittersperiode greep hij ook regelmatig terug op New Age-denkbeelden. Zelf typeerde Kok zich gisteren in het televisieprogramma Buitenhof als een ,,extraverte'' voorzitter.

Binnen D66 was ook regelmatig kritiek op de blijmoedige en als amateuristisch ervaren benadering van de partijvoorzitter. Op het jongste partijcongres, eerder dit jaar in Veldhoven, kritiseerde minister Van Boxtel (grote stedenbeleid) uitlatingen van Kok als zou het milleniumvraagstuk een zaak van doemdenkers zijn. ,,En nou moet het maar eens uit zijn met het Oibibio-gelul'', liet Van Boxtel, die als minister het milleniumvraagstuk in zijn portefeuille heeft, zich in de wandelgangen ontvallen.

Vorig jaar werd de voorzitter overvallen door de vernieuwingsbeweging Opschudding. Een groep jongeren drong, tegen de wens van de voorzitter, aan op restyling van de partij. Ze kregen voor elkaar dat D66 zich voortaan een sociaal-liberale partij noemt. Opschudding pleitte ook voor de aanstelling van een full-time voorzitter. Kok keerde zich tegen de voorstellen van de jongeren, terwijl partijleider De Graaf de vernieuwingsbeweging steunde.

Een woordvoerder van de partij verwacht veel kandidaten voor het voorzitterschap. Nu jongeren, verenigd in de beweging Opschudding, zich roeren en het slecht gaat met de partij, is het waarschijnlijk dat zich een reeks kandidaten meldt. De nieuwe voorzitter zal de baan als vrijwilliger moeten uitoefenen. D66 mist de middelen om een voorzitter te betalen.