Voor Willem II gloort de Champions League

Willem II staat op de drempel van de Champions League, maar trainer Co Adriaanse deelde meteen na de klinkende zege op Sparta (4-0) straf uit. Speler Ousmane Sanou, die gisteren in Rotterdam niet tot de selectie behoorde, kwam zijn ploeggenoten in de kleedkamer feliciteren. De Afrikaan had een honkbalpet op en dat mag volgens de huisregels van Adriaanse niet. ,,Dat is vijfentwintig gulden boete'', wees de trainer naar het hoofddeksel van Sanou. ,,Op deze manier kom je er nooit.''

De terechtwijzing paste niet bij de juichstemming bij Willem II, dat na afgelopen weekeinde muurvast op de tweede plaats in de eredivisie staat. Maar Adriaanse, de succestrainer, wil voorkomen dat er te vroeg wordt gejuicht. Hij heeft dan ook met zijn spelers afgesproken dat in de openbaarheid geen uitlatingen over de Champions League worden gedaan. Want dat brengt ongeluk, weet de trainer. ,,Het is bijna een wet dat het later minder gaat, als er veel aandacht voor het succes van een club is.''

Het past niet bij Adriaanse om voorzichtig te zijn. Hij laat zijn ploeg regelmatig met vier spitsen spelen, zette openlijk vraagtekens bij de benoeming van de onervaren Frank Rijkaard als bondscoach en hij trok fel partij voor Louis van Gaal in diens controverse met Johan Cruijff. Maar nu geeft Adriaanse even niet thuis. ,,Vergeet niet dat we op dit moment nog helemaal niets hebben'', reageerde de trainer. ,,Ik vind het vrij moedig van mezelf dat ik aan het begin van het seizoen heb gezegd dat we weer voor Europees voetbal zouden gaan. Ik was toen de enige bij de club die er in geloofde.''

Willem II werd in de vorige competitie weliswaar vijfde, maar raakte na dat seizoen vier belangrijke spelers (Konterman, Kolkka, Van der Vegt, Wijnhard) kwijt. Adriaanse en de directeur voetbalzaken Martin van Geel (ex-speler van Ajax, Feyenoord en Willem II) bleken echter een gelukkige hand te hebben in het aantrekken van opvolgers. Bij de winterstop was dat nog niet zo goed te zien: Willem II stond slechts op de elfde plaats. Sindsdien heeft de ploeg niet meer verloren, terwijl alle andere clubs de ene misstap na de andere maken. ,,De andere ploegen spelen met angst in de benen, wij tonen altijd flair'', wist spits Yassine Abdellaoui na de 4-0 tegen Sparta. Adriaanse constateerde gisteren dat zijn dynamische ploeg de druk blijkbaar goed aan kan. Degradatiekandidaat Sparta werd met simpel combinatiespel weggespeeld.

Daarom weet Adriaanse dat de kans heel groot is dat Willem II tweede zal worden. Die klassering geeft net zoals bij de kampioen recht op rechtstreekse plaatsing voor de Champions League. Met nog drie wedstrijden te gaan heeft Willem II liefst vier punten voorsprong op de naaste concurrenten PSV en Vitesse. Er mag zelfs nog een keer worden verloren. Bovendien heeft Willem II nog twee duels in eigen stadion (MVV en FC Twente) voor de boeg en de ploeg van Adriaanse kan bogen op de beste thuisscore in de eredivisie, beter nog dan kampioen Feyenoord. Een voetbalwondertje is dus aanstaande. Toch bleef Adriaanse volharden in zijn voorzichtigheid. ,,Tegen MVV wordt het komende zaterdag heel moeilijk. Die ploeg kan uitstekend verdedigen.'' Volgens de trainer heeft zijn ploeg nog één overwinning nodig om in elk geval zeker te zijn van deelname aan het UEFA-Cuptoernooi. Dan zou Willem II op 62 punten staan. Eerder had Adriaanse nog verkondigd aan 58 punten genoeg te hebben. ,,Maar niet alles wat ik zeg, is waar.''

Het is onvermijdelijk dat er na deze opmerkelijke competitie interesse van andere clubs voor voetballers van Willem II zal komen. Aanvoerder Sami Hyypia zou door Liverpool worden begeerd. Adriaanse: ,,Op Ramzi (gehuurd, red) na hebben alle spelers doorlopende contracten. We kunnen dus de hoofdprijs vragen. Maar als iemand echt weg wil, moet hij gaan. Ik gun iedereen een gouden toekomst. Iedereen is vervangbaar, zelfs de paus. Maar de hele ploeg kan beter intact blijven, met een aanvulling van één of twee versterkingen.''

Adriaanse heeft nog een contract voor een jaar. Hij zal dat zeker uitdienen, want een geïnteresseerde topclub had zich volgens de speciale clausule voor 1 januari moeten melden. En dat gebeurde niet. ,,Elke trainer wil naar een topclub'', wist Adriaanse gisteren. ,,Maar als wij de Champions League halen, werk ik toch bij een topploeg. Zo mag je dat toch wel stellen?''

Willem II kan zich gaan opmaken voor hoog bezoek, want de ploeg zal straks in de poule toch zeker één grote naam loten. Manchester United lijkt dan de mooiste tegenstander, omdat de Engelse club 36 jaar geleden in het kader van het Europa-Cuptoernooi voor bekerwinnaars ook al eens tegen Willem II speelde. De thuiswedstrijd werd toen niet in Tilburg, maar in de Rotterdamse Kuip afgespeeld. Willem II hield het toen op 1-1, maar werd in de return met 6-1 weggespeeld.

Deze keer willen de Tilburgers natuurlijk in eigen stadion spelen. Volgens Van Geel moet er dan één probleempje worden opgelost. De sterkte van het licht in het stadion zal volgens de strenge regels van de UEFA waarschijnlijk te zwak zijn. De bestelling voor nieuwe lichtmasten ligt al een tijd klaar, maar er is geen geld voor. Dat verandert als de Champions League wordt gehaald. Dan krijgt Willem II als startgeld een bedrag van twee miljoen gulden overgemaakt. Een ongekende weelde voor die club.

    • Hans Klippus