Vijf mei sober wegens Kosovo

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt naar de juiste toon voor de viering van bevrijdingsdag op een moment dat Nederland als NAVO-partner is betrokken bij de oorlog om Kosovo. ,,Na veertig dagen beelden van oorlog, vluchtelingen en bombardementen, waarbij mensen allerlei associaties met de Tweede Wereldoorlog hebben'', vindt het Comité al te uitbundige feestelijkheden ,,ongepast'', aldus een woordvoerder.

Aan de andere kant is de oorlog volgens het Comité reden te meer om stil te staan bij de waarde van vrede en vrijheid. De bevrijdingsfestivals in dertien verschillende steden, vooral gericht op jongeren, gaan daarom gewoon door. Wel zal een aantal bevrijdingsfestivals midden in het programma een minuut stilte inlassen en inzamelingsacties houden voor de stichting War Child.

De Koninklijke Landmacht heeft twee van drie eerder beschikbaar gestelde helikopters, bedoeld om pop acts langs de festivals te brengen, zelf nodig voor humanitaire acties op de Balkan. De zangers Acda en De Munnik en de groep Roméo zullen daarom onder begeleiding van de marechaussee in busjes de afstanden overbruggen. Alleen de groep Skik zal nog per helikopter naar vier bevrijdingsfestivals worden vervoerd.

Het Comitié 4 en 5 mei heeft een optreden van dertien dansgroepen op het Centraal Station in Utrecht afgelast omdat het niet speciaal bedoeld was voor mensen die hebben gekozen voor de viering van bevrijdingsdag. Hetzelfde ballet zal wel worden opgevoerd bij het begin van de viering in Assen, tijdens de bevrijdingsfestivals en kort voor het slotconcert in Amsterdam.

Het einde van dit slotconcert, dat bestond uit fragmenten uit musicals, is vervangen door een Hongaarse dans van Brahms en het intro van het requiem van Mozart. Het traditionele vuurwerk vervalt. In plaats daarvan zal het motto van deze bevrijdingsdag oplichten: `Vrijheid maak je met elkaar'.