Van Bon mist snelheid tegen Duitser Zabel

De Duitse wielrenner Erik Zabel heeft zaterdag in Frankfurt de wielerklassieker Rundum den Henninger Turm gewonnen. De sprintspecialist van Telekom was de snelste in de massasprint. De Nederlander Leon van Bon eindigde op de tweede plaats. De Italiaan Alberto Ongarato werd derde.

Voor Zabel was de zege in zijn thuisland de grootste seizoenszege. Hij won eerder vijf minder belangrijke koersen. In Milaan-Sanremo werd hij verslagen door de Belg Andrei Tsjmil. In de overige klassiekers kwam Zabel tekort tegen de specialisten in eendaagse wedstrijden. Zijn Belgische ploegleider Walter Godevroot toonde zich opgelucht dat de ban was gebroken. ,,Eindelijk is het gelukt'', sprak de teamchef van Telekom.

Van Bon leed een eervolle nederlaag op Duits grondgebied. Hij had in de buitenwijken van Frankfurt tevergeefs geprobeerd een demarrage te plaatsen. De ploeggenoten van Zabel, met zijn landgenoot Jan Ullrich in een dienende rol, neutraliseerden elk vluchtpoging. Van Bon berustte in zijn lot. ,,Van Zabel verliezen is geen schande. Ik heb geprobeerd op 150 meter van de finish over hem heen te gaan, maar dat lukte niet. Hij viel niet stil.''

De semi-klassieker Rundum den Henninger Turm werd lange tijd bepaald door een kopgroep van acht renners, onder wie de Nederlander Erik Dekker. De Brit Max Sciandri begon daarna een vergeefse solo. In de slotfase forceerde Van Bon een breuk in het peloton. ,,Het lukte niet om weg te blijven. Daarna heb ik me gespaard voor de sprint.''

In Frankfurt maakten vier coureurs van Festina hun rentree in het peloton. De Zwitser Dufaux zat de afgelopen maanden met zijn Franse ploeggenoten Brochard, Moreau en Hervé een schorsing uit wegens doping. Het viertal van Festina liep zaterdag zijn voormalige ploeggenoot Virenque tegen het lijf. Deze Fransman werd ook verdacht van dopinggebruik, maar hij heeft steeds ontkend verboden middelen te hebben geslikt. Tegen Virenque, die nu voor het Italiaanse Polti fietst, loopt nog altijd een gerechtelijk onderzoek.

Romans Vainsteins is winnaar geworden van de Grote Prijs Kanton Aargau. De Letse wielrenner versloeg in de straten van het Zwitserse Gippingen de Italiaan Missaglia en de Sloveen Stangelj. Beste Nederlander was Koos Moerenhout. De renner van Rabobank finishte als elfde op twintig seconden van winnaar Vainsteins.

De Zwitser Alex Zülle, die na een schorsing wegens dopinggebruik terugkeerde in het peloton, reed onopvallend mee. De nieuwe kopman van Banesto eindigde op de 58ste plaats. Zülle kwam goed voorbereid aan de start in Gippingen. De 31-jarige coureur trainde tijdens zijn schorsing ongeveer achtduizend kilometer. ,,Toch zit ik twee kilo boven mijn streefgewicht. Dat raak ik de komende weken in wedstrijden wel kwijt'', sprak Zülle.

De Fransman Laurent Roux heeft de Klimmerstrofee, een wedstrijd in het Franse Sannois, op zijn naam geschreven. De voormalige renner van TVM versloeg de Amerikaan Bobby Julich met een verschil van bijna twee minuten. De Nieuw-Zeelander Jenner werd derde. Roux keek tevreden terug. ,,Dit is het beste voorjaar uit mijn loopbaan. Maar ik ben nu wel aan rust toe. Ik kom terug in de Midi Libre'', sprak de renner van Casino.

Leontien van Moorsel heeft de Greenery-driedaagse gedomineerd. De veelvoudig wereldkampioene won drie van de vier etappes. Alleen in de afsluitende rit over 102 kilometer eindigde de Brabantse als derde achter ploeggenote Debby Mansveld. In het eindklassement had Van Moorsel een voorsprong van 23 seconden op Mirjam Melchers, renster uit de nationale selectie van Jean-Paul van Poppel. De Duitse Hofeld werd derde met een achterstand van dertig seconden. Van Moorsel, die vorig seizoen terugkeerde in het peloton, bracht haar totaal aantal seizoenszeges op tien.