Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Of ik erbij was? Natuurlijk. Of zes nul geflatteerd was? Ja, het had namelijk gemakkelijk 12-0 kunnen zijn. Of Ajax nu een spoedvergadering kan beleggen met als eindconclusie dat ze uit de problemen zijn, er geen enkele aankoop meer nodig is en het nieuwe seizoen fris, vrolijk, frank en vrij tegemoet kan worden gezien? Dat lijkt mij overdreven. Marokko won toch ook niet van Nederland? Marokko won van Nederland 3! En volgens mij was dit Feyenoord 7. Het was een leuke middag, het zonnetje scheen, het publiek heeft gelachen, maar verder sloeg het allemaal nergens op. Nou slaat het hele leven nergens op, dus deze middag kon er gemakkelijk bij.

Toch zijn dit ieder jaar weer de leukste sportweken. Er wordt gehuild en gelachen. Bij de basketballers is het beslist, bij de hockeyers bijna, de voetballers van Den Bosch weten het al, de jongens van Willem II zijn eigenlijk ook zo goed als zeker van hun zaak, terwijl Arnhem knarsetandt en de heer Aalbers gistermiddag uit nijd en frustratie zijn bril heeft opgegeten. Hij heeft hem heel doorgeslikt. Weken droomde hij van de Champions League, in menig notabel gezelschap stond hij zijn succes uit te leggen en opeens is het afgelopen. Ze spelen alsof de dozen nog om hun schoenen zitten, de magie van het dichte dak is verdwenen en niemand weet waar Machlas is. Kortom: Gelredome is weer gewoon Monnikenhuizen. Niks Champions League. Niks Manchester of Barcelona. RKC uit. Fortuna Sittard thuis. Hoezo koud buffet? Wie had er bitterballen besteld?

Het worden mooie huilweken. Dramatranen bij NAC, Sparta, RKC en vele, vele anderen. Heel veel tranen halen Studio Sport niet. Die worden gewoon geplengd in Coevorden, Souburg, Minnertsga of Erica. Promotiedruppels en zout degradatiewater. Net niet gered of toch kampioen! Prachtig vocht.

En de middenmoters? Die zwijgen. De middenmoters hebben ook niks te melden. De trainer blijft, het gras groeit door, de hoekvlaggen gaan een paar maanden tussen de mottenballen en dan middenmoten ze weer een seizoentje mee. Vreselijk. Ik wil tranen zien. Oprechte snik. Klaterende emotie. Het worden heerlijke weken!

    • Youp van ’t Hek