Stork dreigt personeel over betalen smeergeld

De raad van bestuur van Stork (machinebouw, industriële dienstverlening) heeft onderdelen en medewerkers van het concern openlijk gedreigd met `passende maatregelen' als zij zich niet houden aan `de gangbare normen en waarden die het bedrijf in zijn zakelijk verkeer hanteert'.

Topman A.Veenman wees zaterdag in een advertentie in De Volkskrant namens de raad van bestuur op de negatieve publiciteit die Stork de afgelopen weken over zich heen heeft gekregen. Aanleiding voor de berichtgeving vormt een smeergeldzaak uit 1986, waarbij Stork-dochter Wescon betrokken zou zijn.

,,Ons is gebleken dat door deze publicaties bij onze klanten en zakelijke partners, maar ook daarbuiten, helaas de indruk is ontstaan dat deze onjuiste vorm van beïnvloeding, ofwel omkoping, bij Stork een gebruikelijke gang van zaken zou zijn. De raad van bestuur verklaart uitdrukkelijk dat Stork een dergelijke wijze van zaken doen zonder meer verwerpelijk acht'', zo verklaart Veenman namens de raad van de bestuur. De affaire-Wescon kwam aan het rollen via het tijdschrift FEM/De Week. Dat baseerde zich voor de publicatie op een vertrouwelijk onderzoek van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD). Wescon zou in 1986 door betaling van 2,3 miljoen gulden een order van de Nederlandse Aardolie Maatschappij NAM hebben verworven. De order had betrekking op een onderdeel van een gaszuiveringsinstallatie in Emmen.