Stad van arme steden

De Partij van de Arbeid vierde net als vorig jaar 1 mei in Rotterdam, in Nighttown, de tempel van de Rotterdamse popcultuur. De tweede stad van het land is volgens het instituut NYFER de armste van de 30 grootste steden in Nederland, met een grote allochtone en vooral jeugdige bevolking. Het `Rode Rotterdam' blijft een strategische basis en doelwit voor de sociaal-democratie. Voordat premier Wim Kok 's middags in een zaal met enkele tientallen getrouwen keurige antwoorden gaf op keurige vragen van VN-journalist Max van Weezel (,,Drukt de verantwoordelijkheid van Nederlands deelname aan de oorlog in Kosovo op u?'') werd in nog kleinere kring gediscussieerd over RCH. De letters staan niet voor Rotterdam Capital of Hooliganism – zoals de internationale pers na de rellen van Feyenoord vorige week zondag schreef – maar voor Rotterdam Culturele Hoofdstad in 2001.

Rick van der Ploeg, staatssecretaris van Cultuur, stelde vast dat Rotterdam met zijn 150 nationaliteiten en bijbehorende culturen `vooruitloopt' op de rest van Nederland. De `ongewapende confrontatie' tussen al die culturen moet er toe leiden, zo meende hij, dat cultuur dichter bij de mensen komt, vooral bij de jongeren. RCH-intendant Bert van Mechelen antwoordde met een uiteenzetting over enkele projecten over de `heterogenisering' van stedelijke samenlevingen. Erasmus en zijn verblijf in zes Europese steden, Thomas Moore en Utopia kwamen ter sprake, en Dercon, de directeur van museum Boymans Van Beuningen die een Rothko wilde verkopen. Een uit Kaap-Verdië afkomstige Rotterdamse vrouw werd dit te veel. Ze riep: ,,Waarom gaat Rotterdam niet naar Sint Vincent?'' (elk Kaap-Verdisch eiland heeft in Rotterdam zijn eigen pleitbezorger). Van der Ploeg had een dooddoener paraat: ,,Cultuur is van, voor en door iedereen''. En hij had een advies: ,,Zoek het bruisend talent in de oude wijken''.

Buiten ging het leven door. De 1 mei-vierders van de PvdA in Nighttown ontging het zodoende dat er in `De stad van vele steden' (motto van de culturele hoofdstad) nog een ander links Rotterdam is, met een andere politieke cultuur. Op de Coolsingel bewoog een zee van rode vlaggen. Enkele honderden aanhangers van uiterst linkse politieke groeperingen, uit Nederland, Turkije en Marokko, demonstreerden hier, gebroederlijk met een grote groep Koerden die gele vlaggen meevoerden met het portret van hun gevangen leider Öcalan. ,,De imperialistische rovers hebben de Balkan in de fik gestoken'', heet het in een 1 mei-pamflet van de TKIT, de communistische arbeiderspartij van Turkije. En er was nog meer vertrouwde retoriek: ,,Jullie sociale rechten zullen worden uitgekleed''.

Van der Ploeg moet maar eens op zoek gaan naar bruisend politiek talent in de oude wijken. Want dat ontbrak zaterdag in Nighttown.

Zonder `ongewapende confrontatie' die de politiek dichter bij hen brengt, blijven de inwoners van de armste van Rotterdams `vele steden' op 1 mei liever op straat, in het zonlicht of onder een rode vlag.

    • Jan Gerritsen