SP-congres herkiest leider Marijnissen

Jan Marijnissen is tijdens het partijcongres van de Socialistische Partij (SP) afgelopen zaterdag in Nijmegen herkozen als partijleider. Hij bekleedt deze functie sinds 1988. Marijnissen is ook fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer.

Het congres koos E. Meijer als SP-lijsttrekker voor de verkiezingen van het Europees Parlement in juni. Meijer was in de jaren `80 en `90 lid van de PSP en later van GroenLinks. De SP is tot nu toe nooit vertegenwoordigd geweest in het Europees Parlement, maar recente opiniepeilingen lijken de SP een kans te geven op een zetel bij de verkiezingen voor het Europees Parlement (op 10 juni).

De achthonderd congresleden schaarden zich in ruime meerderheid achter het Kosovo-standpunt van de Tweede-Kamerfractie van de SP. De SP is de enige partij in de Kamer die zich tegen de NAVO-bombardementen heeft uitgesproken. Uit een recent onderzoek bleek dat de meerderheid van de SP-stemmers de NAVO-aanvallen juist steunt.

De SP is met 25.000 leden in grootte de vierde politieke partij van Nederland, na respectievelijk CDA, PvdA en VVD. De Tweede-Kamerfractie telt vijf leden. In de nieuwe senaat die binnenkort wordt gekozen zal de SP waarschijnlijk twee zetels innemen.