SKIK OVER Vrijheid

,,Al heel jong besefte ik wat 4 en 5 mei betekenden. Mijn moeders vader had gevochten in de oorlog. Ik ging hem vaak helpen in de tuin, en dan vertelde hij me over die tijd. Dodenherdenking heb ik altijd erg indrukwekkend gevonden. Ik zat als verkenner bij de padvinderij, we stonden met zijn allen in de houding naast de vlaggemast. De dag erna was het feest, met van alles te doen. Later ben ik boeken gaan lezen, over D-Day; de bezetting van Emmen. En ik ben naar Normandië geweest om te zien waar zich dat nou allemaal had afgespeeld.''

Daniël Lohues (27) is zanger/gitarist van het Drentse trio Skik. Speciaal voor 4 en 5 mei heeft hij een liedje geschreven dat nu uit is op single. Als ik wil... heeft als refrein: `Als ik wil kan ik doen en laten wat ik wil/ het hoeft niet en het moet pas als ik wil'. Voor het eerst zingt Lohues niet in Drents dialect maar in het Nederlands. Op 5 mei zal de groep per helikopter touren langs Bevrijdingsfestivals in Assen, Rotterdam, Amsterdam en Groningen.

,,ALs ik wil.. is het resultaat van lang nadenken over wat vrijheid betekent. Dat was voordat de oorlog in Kosovo uitbrak, dus dat heb ik er niet in kunnen betrekken. Maar ik kan er tóch niet over meepraten hoe het daar is, want ik ken het gevoel niet van `geen vrijheid' hebben.

,,Zoals ik ook zing in het nummer: `het besef is de sleutel naar vrijheid'. Wij hier beseffen ons goed wat het is om vrij te zijn, maar in veel andere landen kunnen de mensen dat niet. En dat is de kern: als andere mensen dat ook zouden kunnen beseffen zou er waarschijnlijk meer vrijheid zijn. Dan zouden ze weten waarnaar ze moesten streven. Maar `besef' moet uit jezelf komen, dat kun je iemand niet bijbrengen. Daar is Als ik wil.. ook niet voor bedoeld. Het is een lied om aan te heffen, een bejubeling.

,,Als popmuzikant heb ik de weelde dat ik alles kan opschrijven. Maar ik vind niet dat je als muzikant een grotere vrijheid in je gedrag hebt dan anderen. Daar ben ik zelfs faliekant tegen. Ik wil niet anders doen dan een paar jaar geleden. Ik ben wel anders, maar dat is omdat ik veranderd ben als mens, niet door de muziek. Aan de rock `n'roll moet je geen privileges ontlenen.

,,Op 5 mei spelen we nu altijd op de bevrijdingsfestivals. Dan vind ik het heel mooi om te zien dat de betekenis van 5 mei erg leeft bij het publiek. Iedereen weet wat er aan de hand is. 4 mei is een dag voor overdenkingen en gepast gedrag. Dan spelen we niet. Daar heb ik veel over nagedacht maar nog altijd wil ik op dagen als Kerstmis, Goede Vrijdag en 4 mei niet optreden. Er zijn al genoeg dagen voor muziek, op deze data kun je toch wel een keer zonder? Vooral omdat ik me kan voorstellen dat het veel mensen zal storen. Een ouder iemand die in de oorlog van alles heeft meegemaakt en die dan op 4 mei langs een concertzaal loopt waar hard lawaai uit komt. Ik denk dat die daar niet vrolijker van wordt.''

Skik. Als ik wil.. is uitgebracht door Universal (563 860-2). De groep is op 5 mei te zien op verschillende bevrijdingsfestivals.

    • Hester Carvalho