Schröder onthaald op fluitconcerten

Ruim honderdduizend mensen hebben in Duitsland op de traditionele 1-mei-bijeenkomsten een snel einde geëist van de oorlog in Kosovo. Ministers uit de rood-groene regering van bondskanselier Gerhard Schröder werden weggefloten en voor `moordenaar' uitgemaakt. In Berlijn zijn bij rellen 300 mensen gewond geraakt en 130 vandalen gearresteerd.

Minister van Defensie Rudolf Scharping (SPD) had het het zwaarst te verduren. Nog voordat de minister tijdens een bijeenkomst van de grootste vakcentrale DGB in Ludwigshafen met zijn toespraak was begonnen, werd hij uitgejouwd. Ruim honderd pacifisten, die protesteerden tegen de luchtaanvallen van de NAVO, riepen `moordenaar, moordenaar'.

Scharping verdedigde de NAVO-strategie. De regering is vastbesloten de ,,moordmachine'' in Kosovo te stoppen, zei de minister, die tegelijkertijd onderstreepte dat er met grote inspanning naar een politieke oplossing wordt gezocht. ,,Ik zou willen dat de reacties zo luid waren geweest toen in Kosovo talloze scholieren moesten toekijken hoe hun leraren door de Servische milities werden doodgeschoten'', reageerde Scharping op de demonstranten.

De groene Milieuminister Jürgen Trittin kreeg in Göttingen eieren naar het hoofd gegooid. Ook hij werd voor Kriegstreiber (oorlogsophitser) uitgescholden. Bij de Groenen dringen steeds meer leden aan op directe stopzetting van de luchtaanvallen.

Tijdens een SPD-mei-viering in Saarbrücken riep ook Oskar Lafontaine, voormalig partijvoorzitter en minister van Financiën, op tot een onmiddellijk einde van de luchtaanvallen van de NAVO. Lafontaine, die er op 11 maart de brui aangaf en al zijn politieke functies neerlegde, greep de gelegenheid aan de politiek van de regering-Schröder inzake de oorlog scherp te attaqueren. De NAVO-strategie is op een dood spoor geraakt, zei Lafontaine, die ambteloos burger is. Hij maande de NAVO-regeringen de aanvallen te staken en aan de onderhandelingstafel terug te keren.

Dieter Schulte, de leider van de Duitse vakcentrale DGB, zei tijdens een bijeenkomst in Dortmund evenwel, dat de luchtaanvallen alleen kunnen worden gestaakt als de ,,moordlustige praktijken'' van de Serviërs ophouden.

In Berlijn zijn de 1-mei-demonstraties ontaard in vechtpartijen en vandalisme, waarbij 130 mensen werden gearresteerd. Dit jaar werd de traditionele `revolutionaire 1-mei-demonstratie', niet in Prenzlauer Berg, maar in Kreuzberg gehouden. Het was het dertiende jaar op een rij dat 1 mei-betogingen in Berlijn op rellen uitliepen.

De mars, waarin zo'n 15.000 mensen deelnamen, liep uit de hand toen de demonstranten de politie met stenen en flessen bekogelden. De rellen ontaardden in bloedige straatgevechten tussen jongeren en agenten, waarbij ruiten van tientallen winkels en auto's werden vernield.