SBS6 gaat met At Home nieuws brengen op Internet

Het televisiestation SBS6 heeft met Internetaanbieder At Home Benelux een contract afgesloten voor de verspreiding van zijn nieuwsprogramma's. At Home begint vanaf 18 mei met de levering van onder meer nieuws, sport en spelletjes aan kabelabonnees in Den Bosch, Venray, Rosmalen, Deventer en Hengelo.

Abonnees van At Home, zo is eind vorige week bekendgemaakt, krijgen voor een maandelijks bedrag van naar schatting 70 gulden thuis een kabelmodem geïnstalleerd waarmee zij kunnen Internetten en websites kunnen bezoeken die At Home zelf heeft samengesteld. At Home Benelux is een gezamenlijke onderneming van de kabelbedrijven Palet en Castel, chipfabrikant Intel en het Amerikaanse At Home Networks. Behalve aandeelhouders Palet en Castel zal komend najaar ook het energie en kabelbedrijf van Maastricht de diensten van At Home gaan distribueren. Palet en Castel vertegenwoordigen samen in Nederland 1,4 miljoen kabelaansluitingen. Daarvan hoopt At Home er binnen 18 tot 24 maanden tussen de 8 en 10 procent als abonnee te hebben binnengehaald.

Intel heeft 20 miljoen dollar betaald voor een onbekend belang in At Home Benelux. Algemeen directeur J. Howard verwacht dat zijn bedrijf binnen vier jaar een positieve stroom kasgeld zal genereren. Meer financiële gegevens wil hij niet geven.

Naast SBS6 gaan ook het Amerikaanse Fox News (beeld) en het persbureau ANP (tekst) nieuwsfragmenten beschikbaar stellen voor abonnees van At Home. Nieuws is volgens Howard van belang voor zijn bedrijf omdat 18 tot 20 procent van de Internetgebruikers dit medium beschouwen als de eerste bron van nieuwsvoorziening. De belangrijkste diensten die At Home te bieden heeft liggen echter op het terrein van het amusement. Volgens Howard blijkt uit onderzoek dat gebruikers vinden dat Internet wat dat betreft onder de maat blijft. At Home zal onder meer fragmenten van films en computerspelletjes gaan aanbieden. At Home is ook in onderhandeling met winkelbedrijven die hun producten via het netwerk kunnen gaan verkopen. Welke dat zijn wil Howard niet zeggen.

Het soort materiaal dat At Home aanbiedt is ook via het reguliere Internet toegankelijk, maar Howard meent dat zijn bedrijf abonnees belangrijke voordelen kan bieden. Internet over de kabel is over het algemeen veel sneller en in tegenstelling tot een aansluiting waarbij gebruik gemaakt wordt van een telefoonlijn staat de verbinding via de kabel permanent open. Tenslotte meent At Home, dat zich met zijn dienstverlening gaat richten op bestaande Internetgebruikers, abonnees een dienst te bewijzen door informatie te sorteren en in hapklare brokken te presenteren. Deze service wordt nu op Internet nog grotendeels uitgevoerd door websites met een zoekprogramma zoals Yahoo, Netscape en het door At Home overgenomen Excite.

Nederland is het eerste land in Europa waar At Home zijn diensten gaat aanbieden. Belangrijke redenen daarvoor zijn volgens Howard dat veel Nederlanders zijn aangesloten op de kabel, dat het percentage Internet en pc-gebruikers hier relatief hoog ligt en dat Nederland goede voortgang heeft gemaakt met telecomliberalisering.