Rel over hoofddoek in Turkije

Honderden Turkse parlementariërs zijn gisteren tijdens de beëdiging van het nieuwe parlement in woede uitgebarsten toen een vrouwelijk parlementslid de zaal betrad met een islamitische hoofddoek.

,,Ga weg'', schreeuwden de boze parlementariërs, terwijl ze met hun vuisten op de banken sloegen. Ze zien het dragen van een hoofddoek als een uitdaging van de seculiere Turkse Republiek. Het reglement voor het parlement verbiedt het dragen ervan niet expliciet, maar hoofddoeken zijn wel verboden voor ambtenaren, op scholen en in publieke gebouwen.

Bülent Ecevit, demissionair premier en inmiddels ook kabinetsformateur, onderbrak de beëdiging na de komst van Merve Kavakci van de fundamentalistische Partij van de Deugd. Na anderhalf uur werd de beëdiging hervat toen Kavakci, die aanvankelijk onverstoorbaar bleef zitten, de zaal had verlaten. Kavakci is nog niet beëdigd.

Er was gisteren in het parlement ook luid applaus, voor Nesrin Unal van de extreem-rechtse partij van Nationalistische Actie. Zij draagt doorgaans een hoofddoek, maar bij betreding van het parlementsgebouw had ze die afgedaan. (Reuters, AP)