Rangers vieren titel na vurige Old Firm

Na een bloedstollende stadsderby tegen Celtic heeft Glasgow Rangers de Schotse voetbaltitel heroverd. De groen-witten verloren op eigen veld met 3-0 van de blauw-witten. De winnende trainer Advocaat was na afloop onder de indruk van de ambiance op Parkhead. ,,Ik ben wel wat gewend, maar zo'n sfeer maak je niet vaak mee. Gelukkig was de spelerstunnel dichtbij.''

De beladen Old Firm, de 334ste wedstrijd tussen Celtic en Rangers, werd ontsierd door ongeregeldheden. Scheidsrechter Dallas kreeg in de eerste helft een muntstuk naar zijn hoofd geslingerd. Zijn verwondingen werden in de rust gehecht. Dallas was het slachtoffer van een agressieve reactie van de Celtic-fans. De arbiter had de Fransman Mahé van het veld gestuurd en Rangers een strafschop toegekend.

In de tweede helft stuurde Dallas nog twee spelers van het veld: Riseth van Celtic en Wallace van Rangers. De arbiter had geen grip op de wedstrijd en liet zware overtredingen onbestraft. Het duel werd onderbroken toen vier supporters van Celtic het veld betraden. Zij werden met harde hand verwijderd.

De twee aartsrivalen uit Glasgow speelden zoals gewoonlijk op het scherpst van de snede. Na elke balaanname volgde een vliegende tackle. Celtic vocht voor zijn laatste kans op titelprolongatie. De katholieke vereniging had vorig seizoen de hegemonie van de protestante stadgenoot doorbroken. Na negen titels werd Rangerd onttroond en Advocaat kreeg de opdracht een nieuw elftal samen te stellen. Hij kocht voetballers uit alle windstreken en smeedde een redelijk geheel van een ploeg vol vreemdelingen.

Rangers dankte de overwinning op Celtic aan twee treffers van McCann en een doelpunt van Albertz. De Nederlander Van Bronckhorst speelde een degelijke partij op het middenveld. Zijn landgenoot Numan is al maanden uit de roulatie wegens een enkelblessure. Volgend seizoen kan Rangers ook beschikken over Mols, die vertrekt bij FC Utrecht.

Na afloop van de wedstrijd vierden de spelers en begeleiders van de bezoekende club hun kampioensfeest in het vijandig gestemde stadion. Zevenduizend supporters van Rangers zongen hatelijke teksten aan het adres van de Celtic-fans, die met vijftigduizend ruimschoots in de meerderheid waren. Daarna vertrokken de feestvierders naar hun eigen stadion dat een paar kilometer westwaarts is gelegen in Glasgow. In Ibrox Park keken de fans van Rangers naar een groot videoscherm waarop de wedstrijd in beeld werd gebracht.

In de Engelse Premiership is de strijd om het kampioenschap nog lang niet beslist. De favoriete clubs Manchester United, Arsenal en Chelsea maken alledrie aanspraak op de titel. Chelsea blijft derde na de 3-1 zege op Everton. Titelhouder Arsenal blijft aan de leiding na een 1-0 zege op Derby County. De Fransman Anelka scoorde en werd na afloop geprezen door zijn trainer en landgenoot Wenger. De Nederlander Bergkamp, herstellende van een blessure, verving de Nigeriaan Kanu in de tweede helft.

Arsenal behoudt een voorsprong van een punt op Manchester United, dat nog een inhaalduel op het programma heeft. United won op Old Trafford met 2-1 van Aston Villa. Middenvelder Beckham etaleerde zijn traptechniek en maakte de winnende treffer uit een vrije trap. United wacht deze maand een overladen programma. Behalve vier competitieduels speelt de club van de Nederlander Stam twee zware bekerduels. In de finale van het toernooi om de FA Cup speelt United tegen Newcastle. In de finale van de Champions League is Bayern München de tegenstander.

In de Spaanse competitie deed FC Barcelona goede zaken tegen Deportivo. Kluivert maakte de openingstreffer in Camp Nou en bracht zijn totaalscore op twaalf doelpunten. Figo, Luis Henrique en Rivaldo brachten de eindstand op 4-0. Met nog zes speelrondes heeft Barcelona negen punten voorsprong op Real Mallorca en Celta de Vigo. Real Madrid won met 2-0 van Espanyol en behoudt uitzicht op een plaats in de Champions League.

In de Italiaanse competitie blijven Lazio Roma en AC Milan in een spannende titelrace verwikkeld. Lazio won onverwacht simpel met 3-0 bij Udinese. Milan won in San Siro met 3-2 van Sampdoria, dat ondanks een numerieke minderheid het betere veldspel op de mat legde. Ganz maakte in de blessuretijd de winnende treffer. Met nog drie speelrondes behoudt Lazio een voorsprong van een punt op Milan.