POOLSE BLINY MET APPEL OF RABARBER

In deze rubriek heb ik lang geleden al eens verklapt dat ik altijd een pak Hungry Jack buttermilk pancake & waffle mix in de voorraadkast heb staan. Je hoeft aan de inhoud van dit pak slechts een beetje water toe te voegen en je maakt in een wip kleine dikke pannenkoekjes die sprekend op Russische bliny lijken. Van een pak kun je een aantal malen bliny maken. Omdat de smaak van het beslag aan de zoete kant is roer ik er, als de bliny met gerookte zalm en room zullen worden gegeten, dunne ringetjes van lenteui en een snufje zout door. Een beetje geraspte mierikwortel door het beslag is ook lang niet slecht. Deze Amerikaanse pakken (en nog veel meer uit de V.S. geïmporteerde producten) zijn te koop bij de firma Eichholz, Leidsestraat 48, Amsterdam. Helaas zolangzamerhand de enige `normale' winkel in die straat. `Echte' Russische bliny worden meestal gemaakt van boekweitmeel, waaraan gist wordt toegevoegd. In Polen zag ik hoe op zondagochtend bliny werden gemaakt met onverwachte ingrediënten. Zo'n bliny-ontbijt is geen slecht begin van de dag. In plaats van stukjes appel worden aan het beslag ook wel kleine stukjes jonge rabarber toegevoegd. Van de piepjonge rabarberstelen worden zonodig de draden afgetrokken. Vervolgens worden ze in kleine stukjes gesneden die ongekookt door het beslag worden geroerd. Ook deze bliny worden zoet gegeten. De appel-bliny werden als volgt gemaakt: doe de yoghurt in een kom. Voeg bakpoeder toe, ei en bloem toe. De precieze hoeveelheid bloem hangt af van de dikte van de yoghurt. Gebruik een handmixer om alles goed door elkaar te mengen. Het beslag moet de consistentie van `latex-muurverf' hebben, anders kun je er geen mooie, kleine pannenkoekjes van bakken. Snijd de geschilde appels in stukjes en roer deze door het beslag, dat een half uurtje moet rusten. Smelt boter in een koekenpan en bak 4 à 5 bliny tegelijk. De warme bliny worden royaal met poedersuiker bestrooid. Deze appelbliny worden ook wel met jam worden gegeten.

    • Anne Scheepmaker