`Peru kan beroep doen op IMF-noodfonds'

Peru kan als eerste aanspraak maken op het vorig jaar voorgestelde noodfonds van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Volgens president Alberto Fujimori kan zijn land 4,5 miljard dollar (9 miljard gulden) lenen als het geld nodig heeft. Voorwaarde is dat de economische problemen in Peru veroorzaakt zijn door financiële turbulentie elders.

De uitspraken van de Peruaanse president zijn opmerkelijk, omdat het instellen van een noodfonds nog niet definitief is. Volgens Fujimori kunnen Mexico en Chili ook aanspraak maken op het noodfonds. Peru heeft afgelopen weekeinde met het IMF overeenstemming bereikt over de Peruaanse economische doelstellingen voor de komende drie jaar. Dit was nodig om leningen van in totaal 1 miljard dollar te krijgen bij de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. (Reuters/KRF)