Overeenkomst getekend tussen Soedan en Eritrea

De presidenten van Soedan en Eritrea hebben gisteren in de Golfstaat Qatar een akkoord ondertekend dat een einde maakt aan een jarenlang geschil tussen beide landen. Dat heeft het Qatarese persbureau gisteren bekendgemaakt. President Omar el-Bechir van Soedan en zijn Eritrese collega, Isayas Afeworki, besloten tot ,,opheldering van de atmosfeer en een regeling van hun geschillen'', waarbij Qatar zal bemiddelen. De beide landen kwamen overeen hun diplomatieke betrekkingen te herstellen, die in 1994 waren verbroken, een einde te maken aan militaire operaties en mediacampagnes en hun meningsverschillen via onderhandelingen op te lossen. Soedan bood tot dusverre onderdak aan de Eritrese oppositie terwijl Eritrea hetzelfde deed voor tegenstanders van het moslim-fundamentalistische bewind in Khartoum. Volgens Soedan heeft Eritrea ook logistieke steun verleend aan het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLA). Het jongste akkoord betekent een nieuwe tegenslag voor de Amerikaanse inspanningen om Soedan in de regio te isoleren. Het uitbreken van de grensoorlog tussen Eritrea en Ethiopië, in mei vorig jaar, sloeg een eerste bres in dit `cordon sanitaire'. (AFP, Reuters)