Ook Lafontaine heeft op 1 mei een mening over Kosovo

Het meest curieuze optreden tijdens de vele 1-mei-bijeenkomsten in Duitsland was dat van Oskar Lafontaine in Saarbrücken. De NAVO zit in een `doodlopende straat' en moet `zo snel mogelijk' met de bombardementen ophouden, maande Lafontaine het publiek tijdens een grote vakbondsmanifestatie.

De vroegere SPD-voorzitter is ambteloos burger sinds hij op 11 maart als minister van Financiën in de rood-groene regering de handdoek in de ring gooide. Maar het opgeven van zijn functies betekent niet, dat hij van plan is bondskanselier Gerhard Schröder, zijn vroegere rivaal, met rust te laten.

Lafontaine had als particulier burger, die zei als `Privatmann' meer tijd voor vrouw en kind te willen hebben, ook thuis kunnen blijven. Maar dat is geen rol die de op macht beluste Lafontaine past.

Lafontaine bespeurt dat niet alleen bij de Groenen, maar ook bij de sociaal-democraten de onrust over de oorlog in Kosovo toeneemt. Dus wierp de oud-minister zich op als degene, die uitsprak wat velen in Duitsland inmiddels denken. Er zijn ernstige fouten gemaakt; de militaire strategie is niet doordacht; de Amerikanen hebben de Verenigde Naties opzij geschoven en Rusland hoort een veel grotere rol te spelen. Met zijn oproep tot vredesbesprekingen oogstte hij veel applaus.

Maar Lafontaine weet al te goed dat met name de rood-groene regeringsploeg, waar hij niet meer bij wilde horen, al weken ijvert om de VN een centralere rol toe te bedelen. Ook is het aan de intensieve vredesdiplomatie van Bonn te danken dat Moskou een prominenter bemiddelingsrol is gaan spelen.

Wat wil Lafontaine, de politieke betweter, vraagt de Duitse pers zich dan ook af. In het kabinet, het parlement en de partij heeft hij schipbreuk geleden anders had hij niet hoeven opstappen. In de strijd tegen Schröder heeft Lafontaine het onderspit gedolven. Een comeback in Saarland zit er niet in. En in de tombola van namen, die in Bonn de ronde doen voor Europese Commissaris-posten, geldt onder-minister Günter Verheugen (BZ) als belangrijkste SPD-kandidaat, niet Lafontaine.

Wellicht heeft Lafontaine spijt van zijn besluit af te treden, opperen commentatoren, en test hij zijn positie in de SPD. Lafontaines boodschap was immers duidelijk: een linkse meerderheid is tegen de oorlog en die wacht op hergroepering. Alle traditionalisten, pacifisten en ontevredenen met de regeringskoers kunnen een pelgrimstocht naar Saarbrücken ondernemen om in de `pure leer' onderwezen te worden.

Maar Lafontaine moet zichzelf niet overschatten, waarschuwt de Frankfurter Allgemeine Zeitung vandaag. Wie in de SPD of in de regering carrière wil maken, heeft er allang vrede mee dat Gerhard Schröder de belangrijkste man is.

    • Michèle de Waard