Onweerswolk

Het EK-voetbal van volgend jaar hangt als een onweerswolk boven Nederland en België. Klein maar dapper als ze zijn hebben die landen indertijd de organisatie van het toernooi op zich genomen, niet beseffende dat ze het Trojaanse paard zouden binnenhalen. Nu het onzalige avontuur steeds dichterbij komt, wordt de ene commissie na de andere uit de grond gestampt om de goegemeente het gevoel te geven dat zij rustig kan gaan slapen. De overheid houdt samen met de KNVB de wacht.

Premier Kok rechtte enkele dagen geleden even de vermoeide rug toen hem gevraagd werd of Nederland en België eigenlijk wel bij machte zijn het EK op hun smalle schouders te nemen. Zo'n evenement moeten wij toch kunnen organiseren en tot een goed einde weten te brengen, zei hij. En: ,,Er wordt achter de schermen in ieder geval hard aan gewerkt om uit de hand lopende supportersrellen te voorkomen.''

Dat zal best. Maar het was wel weer onthutsend om afgelopen woensdag honderden Marokkanen het veld in Arnhem te zien opstormen nadat hun nationale team dat van Nederland had verslagen. Gelukkig waren ze goedgemutst. Hoe zou hun reactie zijn geweest na een schoppartij of een nederlaag? ,,Paniek is er pas als de bierpomp leeg is'', mompelde Vitesse-voorzitter Karel Aalbers terwijl in zijn Gelredome geen politieman te bekennen viel. Hekken of een gracht zijn daar ook al niet te vinden, zodat we de EK-wedstrijden in deze publieksvriendelijke tempel met een gerust hart tegemoet mogen zien.

De KNVB, verantwoordelijk voor de goede gang van zaken, keek door de ogen van veiligheidsofficial Will van Rhee verbouwereerd toe. ,,Hier had niemand rekening me gehouden'', stamelde de man voor wie de aanwezigheid van duizenden Marokkanen - hetgeen al weken tevoren bekend was - een complete verrassing betekende. ,,Maar'', voegde hij er haastig aan toe, ,,het is een hele goede les geweest. We gaan dit met alle betrokkenen evalueren.''

Evalueren doen ze ook volop in Rotterdam. Minister Peper helpt ze er professioneel bij. De winkeliers in de binnenstad hebben van hem bijvoorbeeld een gouden tip gekregen. Hij raadde hen vaderlijk aan de grote financiële schade die zij aan het kampioensfeest hebben overgehouden, op de daders te verhalen. Je zou zeggen dat daarover toch eerst de rechter moet oordelen en wat kan die doen als de schuldig geachte vandaal geen middelen van bestaan heeft? Eigenlijk zou het vergoeden van de kosten een vorm van nazorg behoren te zijn voor Stad Rotterdam, de verzekeringsmaatschappij die in voor- en tegenspoed op de Feyenoordshirts prijkt.

Peper kan zich daar verder niet druk om maken. Hij heeft belangrijker zaken aan zijn hoofd. Met zijn Belgische collega Luc Vandenbossche tekende hij een verdrag dat de politie van beide landen vóór en tijdens het EK het recht geeft op elkaars grondgebied in actie te komen. De Belgen staan al te trappelen om de kaaskoppen met knuppels achterna te gaan. Met het preventief oppakken van verdachte supporters, in het bedachtzame Nederland nog even een heet hangijzer, hebben zij ook geen enkele moeite. In hun wetboek staat geschreven dat een groep die storend gedrag vertoont, dronken is of andere mensen lastig valt, gedurende twaalf uur administratief kan worden vastgehouden.

,,Laat die jongens maar lekker een kaartje gaan leggen'', is een gevleugelde uitspraak van Peper, waaraan hij steevast toevoegt: ,,Want op ons feest zijn ze niet welkom.'' Het zit dus wel snor met de energie en de creativiteit die de minister ten aanzien van het voetbalfestijn in 2000 tentoonspreidt. En voor wie daaraan twijfelt nog even dit. Naar Engels voorbeeld gaat de minister een speciale kliklijn openstellen voor oppassende burgers die een hooligan kennen of vermoeden dat ze hem kennen. Ben, de bekende telefoonmaatschappij, denkt er dan ook aan het EK te gaan sponsoren.

    • Ben de Graaf