NAVO verhevigt bombardementen

De NAVO heeft de luchtacties tegen Joegoslavië geïntensiveerd, ondanks de vrijlating van drie gevangen Amerikaanse soldaten door Belgrado. Vannacht kwam Servië zonder stroom te zitten.

Vandaag zou de Russische gezant Tsjernomyrdin naar de VS gaan met een brief van president Jeltsin aan president Clinton.

De drie Amerikaanse soldaten, die op 31 maart door de Serviërs gevangen waren genomen, zijn gisteren aan de mensenrechtenactivist dominee Jesse Jackson overgedragen en via Kroatië naar een basis in Duitsland overgebracht, waar ze voor onderzoek in het ziekenhuis werden opgenomen. De drie zeiden redelijk te zijn behandeld. Belgrado liet zaterdag ook de Franse cameraman vrij die werd vastgehouden wegens `spionage'.

De NAVO gaf toe zaterdag bij een bombardement op een brug in Luzane in Kosovo een bus te hebben getroffen. De lijnbus die Priština met Niš in Servië verbindt reed de brug op nadat een NAVO-piloot zijn raket al had afgevuurd. De bus werd volledig vernield; 34 inzittenden kwamen om het leven. Volgens de NAVO ligt de brug van Luzane op de grote bevoorradingsroute van de Joegoslavische strijdkrachten in Kosovo. Bij een tweede aanval op de brug, een uur na de eerste, werd een ambulance beschadigd en viel één gewonde.

De NAVO verloor dit weekeinde twee vliegtuigen: een Amerikaanse Harrier stortte zaterdag tijdens een oefenvlucht in de Adriatische Zee. Gisteren stortte een Amerikaanse F-16 neer bij Šabac in het westen van Servië, volgens de NAVO door motorpech, volgens de Serviërs door afweergeschut. De piloot werd door een reddingsteam in Servië opgehaald en in veiligheid gebracht.

In Servië, met uitzondering van Kosovo en het uiterste zuidwesten van Servië, viel vannacht urenlang de stroom uit na een aanval op de elektriciteitscentrale van Obranovac. In Belgrado werd vanochtend een deel van de stroomvoorziening hersteld, zij het alleen voor ziekenhuizen, de waterleiding en bakkerijen. De inwoners van Belgrado werden opgeroepen zo min mogelijk stroom te gebruiken als de voorziening eenmaal is hersteld.

Het bombardement illustreert de vastbeslotenheid van de NAVO de luchtacties voort te zetten, ook na de vrijlating van de drie Amerikaanse soldaten. ,,Terwijl we onze soldaten thuis verwelkomen, gaan onze gedachten ook uit naar de een miljoen Kosovaren die niet in staat zijn naar huis te gaan wegens het beleid van het regime in Belgrado'', zei president Clinton.

De NAVO wees dit weekeinde diverse suggesties van de Joegoslavische leider Miloševic voor een beëindiging van het conflict van de hand. De suggesties waren vervat in een boodschap aan Jesse jackson, in een interview met The Washington Times en in een voorstel dat in Wenen werd uitgewerkt door Congresleden, Russische parlementariërs en een adviseur van Miloševic. De NAVO wees de voorstellen af omdat ze niet voldoen aan de NAVO-eisen, vooral de legering van een vredesmacht in Kosovo. Miloševic wil dat die `missie' bestaat uit ongewapende VN-waarnemers die niet komen uit landen die deelnemen aan de NAVO-aanvallen; de NAVO wil een gewapende strijdmacht onder haar leiding. (Reuters, AP, AFP)

ECONOMIEpagina 10