Mooi weer, Heineken stijgt

Heineken trok vanochtend de meeste aandacht op de Amsterdamse effectenbeurs. Het bierconcern, dat relatief zwaar meeweegt in de AEX-index, was na het middaguur 1,05 euro gestegen naar 48,55. In het kielzog van Heineken ging ook de AEX omhoog, 1,56 punten naar 575.08

Handelaren hechtten niet al te veel betekenis aan de stijging van Heineken, dat alleen al op nauwelijks meetbare sentimenten als Koninginnedag en het mooie weer zomaar kan stijgen. Ook TNT Post Groep en Numico, het vroegere Nutricia, boekten een opvallende winst. TNT was de sterkste stijger met 75 eurocent op 26,25 en voedingsconcern Numico ging 85 eurocent omhoog naar 36,45.

Philips was eveneens in trek. De overname van VLSI, die na maandenlang touwtrekken nu afgerond lijkt, was daar mogelijk de reden van. De koers van Philips steeg met één euro op 82,50.

De winstdaling van DSM in het eerste kwartaal met 41 procent tot 180 miljoen viel beleggers tegen. Het chemiefonds verloor 1,05 euro 90,40. Het chemiefonds Akzo Nobel had geen hinder van de lagere resultaten bij DSM. Het Arnhemse concern won vanochtend juist 2,2 procent tot 43,70 euro.

ASM Lithography is de week slecht begonnen. De Veldhovense producent van machines voor de chipsector daalde vanochtend 3,13 procent naar 38,65 euro.

Vanochtend werd bekend dat investeringsmaatschappij HAL Holding in Rotterdam een belang heeft verworven van 13,59 procent in Pakhoed, waarbij het gaat om certificaten die geen stemrecht hebben. De grootste aandeelhouder van Pakhoed was tot nog toe het Britse Commercial Union (7,76 procent), het moederbedrijf van verzekeraar Delta Lloyd. De koers van Pakhoed reageerde vanochtend positief, 30 eurocent hoger op 22,20 euro