Massale opkomst bij zaligverklaring padre Pio in Rome

Ruim 300.000 mensen hebben gisteren in Rome de zaligverklaring van padre Pio bijgewoond. `Een bewijs te meer dat God bestaat.'

,,Padre Pio is een geestelijke leider voor mij, een soort vader'', zegt een bejaarde man uit Napels. Een jongen uit Toscane verklaart: ,,Een bewijs te meer dat God bestaat.'' Een vrouw uit de Filippijnen: ,,Zelfs bij ons in de Filippijnen komt hij je te hulp als je om een wonder vraagt.'' En een Ier: ,,Het is een heilige man. We hebben meer priesters nodig zoals hij.''

Padre Pio, de in 1968 overleden capucijner monnik, heeft gisteren zijn faam als volksheilige waargemaakt. Uit heel de wereld waren pelgrims gekomen om zijn zaligverklaring, een eerste stap op weg naar heiligverklaring, bij te wonen. Op de eerste rij op het volgepakte Sint-Pietersplein zaten de president van Italië, de premier, de voorzitter van de Senaat, de burgemeester van Rome.

Maar dat was niet omdat padre Pio hoort bij het religieuze establishment – dat heeft hem juist lang gewantrouwd met zijn visioenen en zijn gevechten met de duivel. Het was omdat ,,deze nederige capucijner pater'', zoals de paus zei, ,,een zoon van Italië'' is die op alle continenten wordt vereerd.

Burgemeester Francesco Rutelli van Roma kon opgelucht ademhalen. De gevreesde chaos is uitgebleven. Om te beginnen kwamen er minder mensen dan verwacht, in totaal ongeveer 310.000. Veel gelovigen hadden besloten de plechtigheid te volgen via de rechtstreekse tv-uitzending van ruim vier uur. Verder had Rutelli de voetbalwedstrijd Roma-Inter naar vanavond laten verplaatsen en de lagere scholen vandaag vrijaf gegeven - ook vanmorgen was er nog een mis voor de pelgrims, ter dankzegging.

De verplaatsbare toiletten werkten. De medische hulpposten hoefden maar 230 mensen te behandelen en twintig mensen door te sturen naar het ziekenhuis, voornamelijk wegens klachten in verband met de hitte. Deze zaligverklaring werd beschouwd als een generale repetitie voor het `jubeljaar' 2000, als er dertig miljoen extra pelgrims in Rome worden verwacht. Veel van de werkzaamheden daarvoor liggen achter op schema, maar Rutelli heeft de eerste organisatorische test ongeschonden doorstaan.

In zijn preek verwees de paus in algemene termen naar beschuldigingen uit het verleden over folklore en bijgeloof, over financiële malversaties rondom het ziekenhuis dat op initiatief van padre Pio is gebouwd in het Zuid-Italiaanse stadje waar hij een halve eeuw heeft gewoond. Die verdenkingen van vroeger waren voornamelijk te wijten aan onbegrip, zei de paus.

Hij ging duidelijk in het kamp van de bewonderaars staan. ,,Toen ik student in Rome was, had ik de kans hem persoonlijk te ontmoeten'', zei Johannes Paulus II. ,,Ik dank God die mij vandaag de gelegenheid geeft hem bij te schrijven in het boek van de zaligverklaarden.''

Ook voor oud-premier Giulio Andreotti was het gisteren een feestelijke dag. Hij hoorde vrijdag levenslang tegen zich eisen wegens moord op een journalist en staat ook terecht wegens banden met de mafia. Maar Andreotti, die uitstekende banden heeft met het Vaticaan, mocht mee in het groepje dat de paus persoonlijke begroette, en kreeg als enige een extra persoonlijke zegen van de paus. ,,Kennelijk probeert iemand objectief te begrijpen hoe de zaken gaan,'' zei Andreotti na afloop tevreden.

    • Marc Leijendekker