Lichaam vroege Everest-beklimmer na 75 jaar gevonden

Wie bereikte als eerste de piek van de Mount Everest? De vondst, gisteren, van het lichaam van de in 1924 verdwenen Britse bergbeklimmer George Mallory kan wellicht antwoord geven op deze vraag, die bergbeklimmers al 75 jaar bezighoudt.

Mallory en zijn metgezel Andrew Irvine werden op 8 juni 1924 voor het laatst gezien, 300 meter onder de top van de hoogste berg ter wereld (8848 meter). Het is altijd onduidelijk gebleven of het tweetal de top heeft gehaald. Officieel is de berg voor het eerst bedwongen in 1953 door de Nieuw-Zeelander Sir Edmund Hillary en zijn sherpa Tenzing.

Acht `bergdetectives' van de Mallory & Irvine Research Expedition in Seattle, een organisatie die voor eens en voor altijd wil vaststellen wat er met de twee Britten is gebeurd, hebben gisteren het lichaam van George Mallory op 8290 meter hoogte gevonden op de `moeilijke' noordflank van de Mount Everest die alleen via China toegankelijk is.

Het ongebruikelijke warme weer en de ondiepe sneeuw hebben de `detectives'in de kaart gespeeld. Het lichaam stak hierdoor gedeeltelijk uit de sneeuw.

Op verzoek van de familie van Mallory is gisteren het lichaam van de bergbeklimmer na een korte ceremonie begraven op de Mount Everest.

De Mount Everest is deze eeuw door ruim 700 mensen beklommen. Op de flanken van de Mount Everest is een langgerekt ijskerkhof ontstaan waar 150 bergbeklimmers liggen, die de klimpartij niet hebben overleefd.

Volgens een woordvoerder van de Mallory & Irvine Research Expedition is de staat van het lichaam – gehuld in tweed-kledij, met leren schoenen aan en touw nog om het middel – uitstekend, dankzij de droge lucht en de vrieskou. Er zijn geen klimattributen teruggevonden, maar van een ijsbijl die in 1933 is aangetroffen in het gebied is vastgesteld dat die toebehoorde aan Mallory.

De expeditie heeft met zekerheid kunnen vaststellen dat het om het lichaam Mallory gaat. Zijn naamplaatje was in zijn kleren genaaid. Maar de camera die Mallory bij zich had, en die wellicht het bewijs bevat voor een al dan niet geslaagde poging om de top te breiken, is nog niet teruggevonden.

Volgens de fabrikant van het fototoestel is het mogelijk om het bevroren rolletje alsnog te ontwikkelen.

De `bergdetectives', die op 1 april uit Seattle vertrokken, kammen nu de omgeving uit, op zoek naar de camera. Voorlopig zijn Sir Edmund Hillary en Sherpa Tenzing nog steeds de eersten die ooit op de piek van de Mount Everest stonden. (Reuters)

Internet pagina van de expeditie: everest.mountainzone.com/99/north

Mount Everest

De graphic bij het artikel Lichaam vroege Everest-beklimmer na 75 jaar gevonden (in de krant van maandag 3 mei, pagina 4) geeft een onjuist beeld. Weergegeven is de zuidroute om de Mount Everest te beklimmen, vanuit Nepal. De Britse bergbeklimmer George Mallory nam in 1924 de `moeilijke' noordroute vanuit China en kwam hierbij om het leven.