Krajicek heeft eerste plaats voor het grijpen

Richard Krajicek kan volgende week de nieuwe nummer 1 van de wereldranglijst worden als hij het Super 9-tennistoernooi van Hamburg op zijn naam schrijft. De 27-jarige Nederlander staat momenteel vijfde met 2.958 punten. Hij heeft een achterstand van 424 punten op Jevgeni Kafelnikov, die Pete Sampras vandaag afloste als de aanvoerder van de ATP-ranking. De Russische winnaar van de Australian Open heeft na zes nederlagen in de eerste ronde echter afgezegd voor het toernooi in Hamburg en ook Sampras (2), Alex Corretja (3) en Patrick Rafter (4) komen deze week niet in actie.

De winnaar in Hamburg krijgt 370 punten. Maar in een deelnemersveld met topspelers als Carlos Moya, Marcelo Rios, Tim Henman en Gustavo Kuerten zou Krajicek normaal gesproken voldoende bonuspunten kunnen opstrijken om Kafelnikov te passeren. Krajicek heeft op het tenniscomplex Rothenbaum slechts 46 punten van vorig jaar te verdedigen. In totaal moet hij in Duitsland dus 471 punten bij elkaar sprokkelen om zich de nieuwe tenniskoning te mogen noemen. Zijn voornaamste concurrent in de jacht op de eerste plaats is nu Carlos Moya. De titelverdediger op Roland Garros heeft slechts 14 punten minder (2944) dan Krajicek. De met een polsblessure worstelende Spanjaard heeft in Hamburg bovendien niets te verdedigen.

De als eerste geplaatste Krajicek heeft in het veld met 56 spelers redelijk gunstig geloot. Na een bye in de eerste ronde wacht hem een duel met de winnaar van de partij tussen de Marokkaanse baltovenaar Hicham Arazi en de Fransman Rodolphe Gilbert. In de kwartfinales zou Krajicek mogelijk de Spaanse baseliner Felix Mantilla kunnen treffen, waarna hij in de halve eindstrijd kan worden gekoppeld aan Tim Henman, Cedric Pioline of de Spaanse gravelspecialisten Francisco Clavet en Albert Costa. Zijn belangrijkste concurrenten Rios, Kuerten en Moya zitten in de onderste helft van het speelschema.