Internationale beurzen

LONDEN

De beurs van Londen is vandaag gesloten in verband met het lange 1 mei-weekeinde in Groot-Brittannië. Afgelopen vijdag sloot de FTSE-index bijna een procent hoger op 6552,2 punten, ondanks het feit dat beleggers met het oog op drie vrije dagen geen nieuwe posities innamen.

FRANKFURT

De gunstige signalen over de Amerikaanse economie die afgelopen vrijdag naar buiten kwamen hadden een negatieve uitwerking op de Amerikaanse obligatiemarkt. Aangezien het op grond van de groeicijfers van de Amerikaanse economie niet aannemelijk lijkt dat het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Fed) de rente binnenkort zal verhogen besloten veel institutionele beleggers uit de Amerikaanse obligatiemarkt te stappen en een deel van het geld over te hevelen naar de beurs van Frankfurt, die vanochtend 25,40 punten hoger noteerde op 5385,84 punten. Aan het bedrijvenfront trokken vooral de chemiefondsen in Duitsland de aandacht. Hoewel de meeste fondsen een lichte winst boekten, duikelde de koers van chemieconcern Henkel, voornamelijk actief als leverancier voor de detailhandel, met 1,86 procent naar 74 euro, nadat het bedrijf slechtere kwartaalresultaten had bekendgemaakt.

PARIJS

De beurs van Parijs maakte vanochtend pas op de plaats na een opmerkelijke stijging die afgelopen vrijdag werd behaald. De CAC-index ging licht omlaag met 0,02 procent op 4404,43. Die schade viel alleszins mee gezien het feit dat verwacht mocht worden dat een aantal beleggers na de beursrally van vrijdag winst zouden nemen. Ook de val van de Amerikaanse obligatiemarkt afgelopen vrijdag liet Parijs onberoerd.

AZIË

De effectenbeurzen in het Verre Oosten zijn vandaag overwegend hoger gesloten. Het ontbrak aan impulsen vanuit Japan. Daar blijven de financiële markten de eerste drie dagen van deze week dicht wegens nationale feestdagen. De beurs in Zuid-Korea eindigde 0,5 procent in de plus. De winst voor de Hang Seng-index in Hongkong bleef beperkt tot 0,03 procent. Ook de aandelenkoersen in Taiwan en de Filippijnen gingen omhoog. De All Ordinaries-index in Australië sloot echter 0,9 procent lager.