IISS: Operatie `Desert Fox' was een mislukking

De Operatie `Desert Fox', de Amerikaans-Britse militaire interventie tegen Irak in december 1998, is zowel voor de twee Westerse geallieerden als voor Bagdad uitgedraaid op een mislukking, omdat geen van beide partijen er het verwachte voordeel mee heeft behaald. Dat stelt het gezaghebbende Internationale Instituut voor Strategische Studies (IISS) vast in zijn jaarlijks strategische balans. Het in Londen gevestigde IISS merkt op dat de impasse over de inspectie van de Iraakse bewapening en over een eventuele opheffing van de economische sancties tegen Irak voortduurt.

Het instituut concludeert dat Irak geen munt heeft weten te slaan uit de internationale protesten tegen de operatie, want die hebben weliswaar geleid tot verdeeldheid binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, maar niet tot opheffing van de VN-sancties. De Verenigde Staten op hun beurt zouden al even ,,gefrustreerd'' zijn omdat `Desert Fox' het bewind van president Saddam Hussein niet aan het wankelen heeft gebracht.

De operatie en de voortzetting van luchtacties tegen Iraakse doelen sinds het begin van dit jaar zouden aanzienlijke schade hebben aangericht. Volgens Washington was eind februari 20 procent van de Iraakse luchtafweer vernietigd. Niettemin is de omverwerping van Saddam, volgens het IISS inmiddels een ,,verklaard doel'' van de Amerikanen en ook van de Britten, ,,onwaarschijnlijk'', zo meent het onderzoeksinstituut. Bovendien hebben de VS en Groot-Brittannië zich met hun actie het ongenoegen op de hals gehaald van bondgenoten in de Golf en, binnen de Veiligheidsraad, van Frankrijk, Rusland en China.

Door eind oktober zijn medewerking op te zeggen met UNSCOM, de commissie voor wapeninspecties van de VN, heeft Bagdad volgens het IISS een ,,strategische fout'' gemaakt, omdat het daarmee de internationale gemeenschap, waarbij inbegrepen Syrië, Egypte en de Raad voor Samenwerking in de Golf, tegen zich heeft ingenomen.

Tijdens de operatie Desert Fox in december hebben Amerikanen en Britten 600 aanvalsvluchten uitgevoerd tegen en 400 kruisraketten afgevuurd op Iraakse doelen, waaronder zowel wapenarsenalen als ,,machtsstructuren'' van het bewind. De Amerikanen hadden volgens het IISS een tweeledig doel: bevestiging van zowel het gezag der VN als van de geloofwaardigheid van hun eigen afschrikking. Dat tweede doel noemt het instituut ,,eenzijdig en weliswaar onder dekking van de VN, maar zonder hun mandaat''. (AFP)