Gezonken capsule is terecht

Een onderzoeksteam heeft zaterdag op de `Liberty Bell 7' teruggevonden, de ruimtecapsule waarmee astronaut Gus Grissom in 1961 eenmaal om de aarde cirkelde en de enige die ooit gezonken is. De capsule werd 480 kilometer ten zuidoosten van zijn basis Cape Canaveral teruggevonden, vijf kilometer onder het oppervlak van de Atlantische Oceaan. De vondst is een opsteker voor het bergingsteam, dat had verwacht veel langer te moeten zoeken. De berging van de capsule zal nog enige weken duren, omdat de robot-onderzeeër waarmee de Liberty Bell werd opgespoord verging in ruw weer. De ondergang van de Liberty Bell 7 was in 1961 een slag voor Gus Grissom, die een kwartier lang een baan om de aarde had beschreven. Critici verweten hem dat hij in paniek te snel de explosieven in werking had gesteld waarmee het luik van de capsule werd geopend. Grissom verdronk bijna, en heeft tot zijn dood bij de mislukte Apollo-proeflancering van 1967 altijd ontkend dat hij in paniek is geraakt. (AP)