Ernst & Young verliest Moret

Accountants- en adviesbureau Moret Ernst & Young heeft Moret uit zijn naam geschrapt. De naamswijziging past in de omvorming van Ernst & Young tot één wereldwijde organisatie.

In 130 landen werken 85.000 accountants en consultants onder de naam Ernst & Young en eventueel nog een toevoeging. De kantoren zijn zelfstandige vennootschappen met één landelijke hoofdorganisatie. Deze structuur is nu overboord gezet. ,,Klanten eisen steeds vaker één uniforme structuur van ons'', aldus bestuursvoorzitter J. den Hartog van Ernst & Young Nederland in een toelichting vanochtend.

Voor het jaar 2001 moeten alle kantoren opereren onder de naam Ernst & Young. Verder komen er twee centrale hoofdkantoren, waarschijnlijk in New York en Londen. Moret in Nederland verwijst naar mede-oprichter Barend Moret die in 1883 zijn eerste accountantskantoor oprichtte.

Ook in andere landen heeft Ernst & Young tot nog toe een plaatselijke toevoeging. In Duitsland opereert de accountantsfirma onder de naam Schitag Ernst & Young. Ook daar zullen alleen de laatste twee namen overblijven. ,,Klanten zagen die eerste naam vaak als een B-merk. Dat heeft ons wel eens klanten gekost'', zegt Den Hartog.

Ernst & Young behoort samen met KPMG, PricewaterhouseCoopers tot de grootste accountants- en adviesketens in Nederland. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van 1,19 miljard gulden en heeft 5500 mensen in dienst. In 1998 behaalden de accountants met 531 miljoen gulden de meeste omzet. De belastingsadviseurs brachten 306 miljoen binnen. De Nederlandse poot van het concern is na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de belangrijkste tak van Ernst & Young in de wereld.