Elektronica steun voor arbitrage

In de Engelse Premier League is zaterdag een begin gemaakt met een nieuwe vorm van communiceren tussen scheidsrechter en grensrechters. Bij de wedstrijd Liverpool-Tottenham Hotspur waren scheidsrechter en grensrechters uitgerust met oordopjes, waardoor ze bij twijfelgevallen met elkaar konden overleggen. Een druk op een knop aan de broekband is voldoende om de grensrechter ook vanuit de middencirkel via een radioverbinding te raadplegen.

John Blankenstein, hoofd scheidsrechterszaken van de Nederlands voetbalbond, juicht toevoeging van elektronische waarneming toe. In Nederland bestaat het zogenoemde piepsysteem. De grensrechter drukt op een knopje van zijn vlaggenstok waardoor een apparaatje aan de arm of in de borstzak van de scheidsrechter gaat piepen en trillen.

Bent u voorstander van het Engelse systeem?

Blankenstein: ,,Het is allemaal winst. Elke vorm die de communicatie kan bevorderen is meegenomen. Zeker als ze ook nog met elkaar kunnen praten. De arbitrage voelt zich er zekerder door.''

Worden de heren van de arbitrage niet te veel afgeleid wanneer ze voortdurend contact zoeken?

,,Het is als bij ons piep- en trilsysteem, je moet het op gepaste wijze gebruiken. Alleen naar eigen inzicht. Het publiek merkt niets.''

Bij Sheffield Wednesday wordt een systeem uitgetest met censoren in de doelpalen. Is dat niet iets voor Nederland?

,,Why not? Alles proberen. Het komt niet vaak voor dat men eraan twijfelt of de bal wel of niet de lijn is gepasseerd. Maar het zal maar een belangrijke wedstrijd of in een WK-finale gebeuren. Zo'n systeem kan veel ellende voorkomen.''

Waar blijven toch de monitoren langs de lijn voor de arbitrage?

,,Alle vormen die twijfel en onvreden kunnen wegnemen, zijn welkom. Dat nieuwe systeem in Engeland geeft aan dat de voetbalwereld voortdurend bezig is. Ik ben ervan overtuigd dat de FIFA monitoren niet zal kunnen tegenhouden. Het is een kwestie van tijd.''