Colombia praat weer met guerrilla

De Colombiaanse president Andres Pastrana heeft gisteren voor de tweede maal een onaangekondigd bezoek afgelegd aan de marxistische guerrillabeweging FARC om de vastgelopen vredesonderhandelingen weer op gang te brengen.

In een persoonlijk onderhoud van de president met FARC-leider Manuel Marulanda, in een guerrillakamp in het zuiden van Colombia, kwamen de leiders overeen donderdag opnieuw met formele onderhandelingen te beginnen. Volgens Colombiaanse kranten stierven op dezelfde dag negen regeringssoldaten, een politieman en vier guerrillastrijders van de FARC bij een aanval in de noordelijke provincie Uraba.

Vorige week heeft een regeringsonderhandelaar de FARC een agenda van 101 punten overhandigd. Het FARC eist dat de regering haar banden met de rechtse paramilitaire groepen verbreekt, die bij het begin van de onderhandelingen 160 FARC-sympathisanten doodden en onlangs dreigden de FARC deze maand aan te vallen in de gedemilitariseerde zone. Inmiddels heeft Pastrana twee generaals ontslagen wegens contacten met paramilitairen.

De meerderheid van de Colombianen betwijfelt of het de FARC ernst is. Critici verwijten de FARC er vooral op uit te zijn de eigen handelsbelangen in de cocaïnehandel te beschermen. Het FARC gaf onlangs voeding aan dat vermoeden door te eisen dat het gedemilitariseerde gebied wordt uitgebreid met een streek waar coca wordt gebouwd, naar eigen zeggen om de boeren te helpen op andere producten over te gaan. Met name Republikeinse politici menen dat de onderhandelingen met de FARC de oorlog tegen de drugs frustreren. (AP, Reuters)