Coach Neumann onder druk bij Vitesse

Voorzitter Aalbers van Vitesse staat nog steeds achter zijn trainer Neumann. De ambitieuze Arnhemse club leed zaterdagavond zijn derde thuisnederlaag en behaalde uit de laatste vijf wedstrijden slechts twee punten. Huiberts maakte voor AZ het enige doelpunt in het onoverdekte Gelredome. Vitesse deelt met PSV de derde plaats in de eredivisie en dreigt kwalificatie voor de Champions League mis te lopen. De fanatiekste supporters in Arnhem riepen om het ontslag van de trainer. ,,Neumann rot op!''

Aalbers lijkt niet van plan gehoor te geven aan die oproep. Hij zei alle opmerkingen en vragen over de positie van Neumann belachelijk te vinden. ,,Iedereen ziet toch wat er gebeurt'', reageerde de voorzitter. ,,We hebben goed gespeeld, maar door de absentie van negen spelers komen we op dit moment kwaliteit te kort.''

Vitesse miste onder anderen aanvoerder Kreek (geblesseerd) en international Van Hintum (geschorst). Maar ook van het gehavende elftal mocht meer worden verwacht. Vitesse maakte een machteloze indruk tegen AZ. De afgelopen weken werd duidelijk dat sommige spelers niet achter de zienswijze van de trainer staan. ,,We zijn niet meer dan een counterploeg'', klaagde routinier Van den Brom zaterdagavond.

Voorzitter Aalbers trachtte afgelopen donderdag de groeiende onrust een halt toe te roepen. Hij voerde een pittig gesprek met de spelersgroep. Gezien het spel tegen AZ had de poging van Neumann niet veel succes. De frustatie in de spelersgroep kwam tot uiting bij een kamikaze-actie van verdediger Willems. Hij raakte tegenstander Wijker met zijn geheven been vol op de borst. Willems kreeg een rode kaart.

Trainer Neumann maakte na afloop een verslagen indruk. Hij vond het spel van zijn elftal nerveus en onzeker. De Duitser was wel tevreden over de inzet van zijn spelers. ,,Ze hebben heel hard gewerkt'', verzuchtte hij. ,,Maar momenteel heerst een beetje het gevoel dat het toch allemaal niet helpt. Het lukt gewoon niet'', aldus Neumann.

Zijn collega Robson van PSV was zaterdagavond even teleurgesteld. De Eindhovense club speelde met 2-2 gelijk tegen degradatiekandidaat RKC. Robson bekritiseerde de verdedigers van PSV. ,,We praten en we trainen, we praten en we trainen. Maar het helpt allemaal niets. We slagen er maar niet in geen tegendoelpunten te krijgen. En ik weet echt niet hoe dat komt.''

PSV verspeelde tegen RKC in eigen stadion een comfortabele 2-0 voorsprong. Rommedahl maakte in de beginfase op beheerste wijze zijn eerste competitietreffer. Van Nistelrooy maakte vlak na rust op fraaie wijze zijn 27ste competitiedoelpunt. Halverwege de tweede helft bracht Hoogendorp in een tijdsbestek van drie minuten de stand op gelijke hoogte. Aan beide doelpunten ging klungelig verdedigen van PSV vooraf.

De wanhopige Robson zag na afloop tot zijn verbazing dat PSV ondanks het gelijkspel een plaats was gestegen. Zijn ploeg heeft een beter doelsaldo dan Vitesse. ,,We hadden vanavond een betere slag kunnen slaan'', realiseerde Robson zich. ,,Als je Champions League wilt spelen, mag je zo'n 2-0 nooit meer weggeven.''

In de strijd om plaatsing voor UEFA-Cupvoetbal deed Roda JC goede zaken. De Limburgse club won met 3-1 van De Graafschap. Roda speelde zonder zijn drie Belgische basisspelers Van Houdt, Peeters en Van der Heide. Zij zitten een schorsing uit. De Deen Nygaard opende vlak voor rust de score op Kaalheide. Viscaal scoorde een kwartier voor het eindsignaal de 1-1 voor De Graafschap. In de slotfase waren de Belgische invaller Valgaeren en de Limburgse invaller Zafarin trefzeker voor Roda.

Roda JC heeft ook nog uitzicht op een plaats in de voorronde van de Champions League. De ploeg van trainer Vergoossen heeft met een wedstrijd minder gespeeld slechts twee punten achterstand op PSV en Vitesse. Bij winst op landskampioen Feyenoord, dat geen sportieve belangen heeft, bereikt Roda de felbegeerde derde plaats.

Van de concurrenten voor Europees voetbal verspeelde Heerenveen zaterdagavond twee punten in de boeiende streekderby tegen Cambuur. In Leeuwarden bleven beide Friese clubs op 0-0 steken. Ondanks het doelpuntloze gelijkspel was sprake van een enerverende wedstrijd. Doelman Vonk van Heerenveen sleepte met enkele knappe reddingen een punt uit het vuur.

FC Twente kwam tegen Fortuna Sittard ook niet verder dan een gelijkspel. In het eigen Arke-stadion kwam FC Twente twee keer op achterstand. Simons en Jeffrey scoorden voor Fortuna. De Witte zorgde voor de eerste gelijkmaker voor de thuisclub. De Enschedese topscorer Vennegoor of Hesselink zag een schot via het been van de ongelukkige Fortunees Kiekens in het Limburgse doel belanden.

Ajax passeerde FC Twente op de ranglijst. Ajax is nog kansrijk voor een plaats in het UEFA-Cuptoernooi. De plaatsen één tot en met vijf in de eredivisie geven recht op Europees voetbal.