Chipfabrikant VLSI aanvaardt beter bod Philips

Door een verhoging van het bod is Philips er, na maandenlang getouwtrek, toch in geslaagd de Amerikaanse chipproducent VLSI Technology in het Californische San José over te nemen.

De twee bedrijven maakten vanochtend bekend een definitief akkoord te hebben bereikt. Philips betaalt ruim 2 miljard gulden voor het Amerikaanse bedrijf. Aanvankelijk bood Philips 1,8 miljard. Het concern zal de aanwinst onderbrengen in zijn halfgeleiderdivisie Philips Semiconductors.

Philips heeft het bod op de aandelen VLSI opgetrokken van 17 tot 21 dollar per aandeel. Die verhoging was voor het bestuur van VLSI de reden om overstag te gaan. Begin maart probeerde de chipfabrikant Philips nog met aangescherpte beschermingsconstructies van zich af te houden. In april spraken de twee bedrijven af tot 10 mei een adempauze te nemen voor verder onderzoek.

De top van de Californische chipmaker heeft altijd geroepen dat het bedrijf meer waard is dan de 1,8 miljard gulden die Philips bereid was te betalen. Zeker ook omdat de vooruitzichten voor de chipindustrie de laatste maanden zijn verbeterd. VLSI-topman Alfred J. Stein noemt de overname nu goed voor ,,onze klanten, partners, werknemers, maar zeker goed voor onze aandeelhouders''. Beleggers hebben tot 14 mei de tijd om hun stukken VLSI aan te bieden en nu de directie het bod steunt, lijkt de kans op verder verzet gering. Ongeveer 3 procent van de aandelen is al in handen van het Nederlandse elektronicaconcern.

VLSI krijgt binnen de divisie Semiconductors een sleutelrol, zegt Philips. ,,Met VLSI in de gelederen kunnen we verder groeien in Noord-Amerika'', aldus een woordvoerder van Philips. Het bedrijf uit San José werkt vooral als toeleverancier voor fabrikanten van mobiele telefoons en consumentenelektronica. Bestuursvoorzitter Cor Boonstra van Philips verwacht dat de nieuwe combinatie zal uitgroeien tot een wereldleider op deze markten. De omzet van Philips Semiconductors stijgt door de aankoop met 1,1 miljard tot ruim 10 miljard gulden. Bij VLSI werken 2.200 mensen.

De betere vooruitzichten en het bod van Philips hebben de koers van VLSI de afgelopen maanden flink omhoog geduwd. De 17 dollar die Philips 26 februari bood, betekende een premie van 58 procent op de slotkoers van de dag daarvoor. Geruchten dat Philips met een hoger bod zou komen namen toe, toen de koers van VLSI de overnameprijs naderde.

Het huidige bod ligt slechts 11 procent boven de slotkoers van VLSI op vrijdag en 95 procent boven de slotkoers van 25 februari (10,75 dollar). Het aandeel Philips steeg vanochtend met bijna 1 procent in waarde tot 82,25 euro.