Cassius heeft geen drugs nodig om de geest te verruimen

De Franse president Jacques Chirac zal niet blij zijn geweest met de wetenschap dat twee nieuwe, succesvolle dragers van het Parijse muzikale erfgoed op Koninginnedag optraden in de hippe vrijdagse VIP-club in Paradiso, een Amsterdamse tent waar op zijn minst regelmatig de joint van hand tot hand gaat. Maar de klanken die Cassius produceert hebben niet per se kruiden en chemicaliën nodig om de geest te verruimen.

Cassius is de optelsom van Philippe Zdar en Hubert `Boombass' Blanc-Francart, de breinen achter het triphop-duo La Funk Mob en enkele jaren het productieteam van de Franse rapper MC Solaar. Zdars voorliefde voor house en techno (als Motorbass nam hij technotracks op met DJ Etienne de Crecy) bracht hen uiteindelijk tot het project Cassius. De debuutplaat 1999 mag na die van Daft Punk en Air de nieuwe Franse hype met succes in de rest van Europa genoemd worden. Het is een melange van klassieke Chicago-house met zwoele garage grooves, diepe bassen, breakbeats en vleugjes disco, soul en funk.

Hoewel het publiek al op het aangekondigde tijdstip van tien uur in groten getale voor Paradiso stond te dringen, gingen de deuren pas een kwartier later open en werd men eerst opgewarmd door een plaatselijke DJ voordat Cassius om kwart voor één aantrad voor een zorgvuldig opgebouwde set van maar liefst drie uur. Zdar en Boombass draaiden en mixten een aantal breed uitgesponnen bekende en minder bekende tracks, die, behalve in enkele lange, ophoudende breaks en wat al te lang aangehouden repetitieve intermezzo's, de zaal veranderden in één dansende mensenzee.

Visueel viel er weinig te genieten, of het moesten de kleurige Cassius-videoclips zijn, die op een groot beeldscherm achter de DJ-booth werden geprojecteerd. De Parijzenaars concentreerden zich op draaitafel, mengpaneel, platenkoffer en computer en communiceerden slechts met de toeschouwers via hun dance-klanken. Maar een mix-live DJ set eist dan ook een vrijwillig actieve bijdrage van het publiek.

Concert: Cassius. Gehoord: 30/4 Paradiso Amsterdam.