Arrestatie van technicus in Londen

De Britse politie heeft zaterdag een 22-jarige man gearresteerd die de dader zou zijn van de drie bomaanslagen in Londen, waarbij in de afgelopen twee weken drie mensen omkwamen en meer dan honderd gewonden vielen.

De man, een technicus van de Londense metro die in Farnborough woonde, ten zuidwesten van Londen, is volgens de politie ,,een eenling'' en zou geen contacten onderhouden met extreemrechtse organisaties. De drie aanslagen met spijkerbommen zijn opgeëist door racistische groepen als de White Wolves en Combat 18. In de woning van de man zijn explosieven gevonden.

Gisteren overleed een derde slachtoffer van de aanslag met een spijkerbom, vrijdagavond in een homocafé in Soho, de Londense uitgaanswijk. Van de vijftien gewonden die nog in het ziekenhuis liggen zijn er acht in kritieke toestand. Zij verloren ledematen bij de ontploffing en liepen zware brandwonden op.

De arrestatie kwam na een tip van omwonenden, nadat de politie videobeelden had vrijgegeven van een jonge man met een lichte baseball-pet, die waren vastgelegd door veiligheidscamera's in Brixton, een multiculturele wijk in zuid-Londen.

Daar had zaterdag twee weken geleden de eerste aanslag plaats, waarbij 48 gewonden vielen. Zes dagen later ging een bom af in Brick Lane, een winkelstraat in oost-Londen waar veel Bengalen wonen. Daarbij vielen vijf gewonden.

De politie waarschuwde voor nieuwe aanslagen in Britse steden met zwarte, Aziatische en joodse minderheden en had ook de homoseksuele gemeenschap opgeroepen extra waakzaam te zijn. De gearresteerde metro-technicus wordt niet beschouwd als auteur van de dreigbrieven die verscheidene anti-racistische organisaties de afgelopen weken hebben ontvangen.

In een toespraak tot een groep sikhs in Birmingham veroordeelde premier Tony Blair gisteren het racistisch geweld. ,,De ware verachtelijke minderheden van vandaag zijn niet de verschillende Britse rassen en minderheden, maar de racisten en de bommenleggers die dat beeld van Groot-Brittannië haten en proberen te verwoesten.'' Volgens hem verenigen de aanslagen ,,all the good people'' en ,,verdedigen zij wat het betekent Brits te zijn''.

Meer dan 2.000 mensen hielden gisteren in Soho een wake. In de menigte ging gejuich op toen de leider van het onderzoek, Jo Kaye, bekend maakte dat de vermoedelijke dader was gearresteerd. Eén van de doden was een zwangere vrouw van 27 jaar. Haar 25-jarige verloofde raakte zwaargewond. Ze dronken een biertje voordat ze naar een voorstelling van de musical Abba zouden gaan.